Veleposlaništvo RS Rim /Pomembna obvestila/izredni dogodki - koronavirus /Tunizija koronavirus COVID-19 /

Tunizija

Državne in morske meje Tunizije so ponovno odprte od 27. junija 2020.

Zahteve glede sanitarnega vstopa temeljijo na razvrstitvi države prebivališča vstopa Tunizijskega zdravstvenega ministrstva:  http://coronavirus.rns.tn   v države, ki so uvrščene na t.im. zeleni, oranžni ali rdeči seznam, ki se posodabljajo sproti – aktualne informacije o razvrstitvi držav na posamezno listo ter določbe in informacije o sanitarnih razmerah najdete na spletni strani L'Observatoire National des maladies Nouvelles et Emergentes: http://www.onmne.tn/fr/images/Classification_22_07_2020.pdf in tunizijskega Ministrstva za zdravje: http://www.santetunisie.rns.tn

POMEMBNO: od 26. avgusta morajo VSI potniki, ki v Tunizijo pripotujejo iz tujine, predložiti laboratorijsko potrdilo, ki potrjuje negativni izid testa na Covid-19, ki je bil opravljen v 72 urah pred prvim vkrcanjem (letalo, ladja, idr.) oz. od opravljenega testa pred prihodom v Tunizijo ni preteklo več kot 120 ur. Prav tako je pred prihodom v Tunizijo potrebno izpolniti obrazec o zdravstvenem stanju potnikov. Spletni obrazec je dosegljiv na tej povezavi: https://app.e7mi.tn/language

Posamezniki, ki prihajajo iz držav, ki so na t.im. oranžnem seznamu veljajo naslednje določbe (Slovenija je trenutno na t.im. oranžnem seznamu, zadnja sprememba z dne 19.8.)

- ob prihodu v Tunizijo je potrebno predložiti negativni test na Covid-19 skladno z zgoraj navedenimi pogoji.

- obvezna je 7-dnevna hišna karantena (možno je vsakodnevno preverjanje s SMS-i oziroma tel. klici). Po 5 - 7 dnevih od prihoda je možno ponovno opravljanje testa na stroške posameznika. V primeru negativnega izvida sledi zaključek karantene, v primeru simptomov pa nadaljevanje karantene skladno s pogoji pristojnih zdravstvenih institucij. 

* * *

Od 9.11. morajo vsi potniki ob prihodu v Tunizijo  predložiti negativni test na Covid-19 (RT-PRC) opravljen največ 72 ur pred prihodom. Obvezna je 14-dnevna karantena, ki jo lahko potniki preživijo v hotelu oziroma doma. Možno je tudi opravljanje drugega testa na Covid-19 po preteku 7-dnevne karantene. V primeru negativnega testa, se le-ta lahko skrajša. 

Še naprej je treba upoštevati nošenje mask, upoštevanje higienskih predpisov in socialno distanco na delovnih mestih in javnih mestih. Priporočljivo je dosledno upoštevanje predpisov, sicer lahko pride do izreka glob.

V primerih morebitnih okužb s Covid19 je na voljo tel. številka 190.