Veleposlaništvo RS Rim /Pomembna obvestila/izredni dogodki /Koronavirus COVID-19 /

Ukrepi italijanske vlade za zajezitev širjenja virusa COVID-19

Rim, 2. marec - Vlada Italijanske republike je 1. marca 2020 sprejela odlok, ki razširja nekatere že sprejete ukrepe za obvladovanje epidemiološkega izrednega stanja glede zajezitve širjenja COVID-19 iz vladnega odloka št. 6 sprejetega 23. februarja 2020, z namenom enotnega izvajaja ukrepov na celotnem državnem ozemlju.

Vladni odlok je v celoti dostopen na povezavi: http://www.governo.it/it/articolo/coronavirus-firmato-il-dpcm-1-marzo-2020/14210

Ukrepe iz vladnega odloka, ki so razdeljeni glede na geografsko različne nivoje izbruha koronavirusa – Covid 19, povzemamo v nadaljevanju.

Ukrepi, ki se nanašajo na celotno ozemlje Italijanske republike:

- večja pozornost higieni v šolah in v poslovnih prostorih;
- širjenje pravilnih informacij v trgovskih objektih;
- redno razkuževanje v prevoznih sredstvih;
- odpoved šolskih ekskurzij do 15. marca 2020;
- obveznost, da se posameznik, ki se je vrnil v Italijo iz prizadetih območjih s koronavirusom, razglašenih s strani WHO, do 14 dni pred začetkom veljave odloka, javi pri Asl (regionalni zdravstveni zavod);
- spodbuda delu na daljavo.

Ukrepi, ki se nanašajo na t.i. rumena območja (dežele: Lombardija, Veneto, Emilija Romanja ter pokrajine Pesaro, Urbino in Savona):

- odpoved športnih dogodkov, tudi pred praznimi tribunami;
- odpoved vseh javnih zborovanj;
- kraji čaščenja odprti le pod posebnimi pogoji;
- zaprtje šol;
- odpoved javnih natečajev;
- bari in restavracije odprti le, če imajo možnost, da klienti lahko sedijo;
- odpoved rednih dopustov za zdravstveno osebje.

Ukrepi, ki se nanašajo na t.i rdeča območja (pod karanteno), v kateri se trenutno nahaja 11 občin v Lombardiji in 1 občina v Venetu:

- prepoved oddaljitve iz območja karantene;
- odpoved vseh javnih zborovanj in iniciativ za združevanje;
- zaprtje šol;
- odpoved vseh šolskih ekskurzij;
- zaprtje muzejev;
- zaprtje javnih uradov;
- ustavitev gospodarskih aktivnosti podjetij;
- zaustavljeni vsi javni prevozi.

V deželi Furlanija Julijska – krajina je do danes potrjenih 9 okužb  z virusom Covid-19, zato je Vlada odobrila podaljšanje ukrepa zaprtja vseh izobraževalnih ustanov, med tem ,ko je odpravljen ukrep zaprtja kulturnih ustanov.

 

6. marec 2020 - VARNOST POTOVANJ - Italija


Odsvetujemo vsa potovanja na območje severne Italije (dežele Furlanija Julijska krajina, Veneto, Tridentinska-Gornje Poadižje/Južna Tirolska, Lombardija, Emilia Romagna, Piemont, Dolina Aoste, Ligurija, Toskana) in vsa nenujna potovanja v preostale dele Italije.

 

9. marec 2020 - Novi odlok IT vlade za zajezitev koronavirusa - Covid 19

Italijanska vlada je 8.3.2020 izdala novi odlok za zajezitev širjenja virusa Covid-19, v katerem je za celotno deželo Lombardijo in 14 provinc na severu Italije; Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro in Urbino, Benetke, Padova, Treviso, Asti, Alessandria, Novara, Verbano-Cusio-Ossola razglasila posebne ukrepe med katerimi je tudi prepoved vstopov in izstopov iz omenjenih območij. Izjema so primeri zaradi nujnih delovnih in zdravstvenih razlogov.

Tovorni transport oziroma tovorna vozila lahko vstopajo in izstopajo v navedena območja. Prevoz blaga se šteje za nujno poslovno obveznost. Vozniki tovornih vozil lahko zato vstopijo in zapustijo zadevna ozemlja ter se gibljejo znotraj njih, omejeno na potrebe po dostavi ali prevzemu blaga.

Odsvetovano je kakršnokoli premikanje med kraji znotraj navedenih območjih za vse osebe, ki imajo simptome okužbe dihal ter temperaturo, višjo od 37,5 C. Ti morajo v primeru takih simptomov kontaktirati zgolj svojega zdravnika. Za tiste, ki so v karanteni, pa je kakršnakoli mobilnost izven doma strogo prepovedana.

Odpovedani so vsi športni dogodki in prireditve na javnih ali zasebnih mestih. Predhodno določeni športni dogodki ali treningi vrhunskih špotnikov se lahko odvijajo za zaprtimi vrati in brez gledalcev. V vseh primerih zdravstveno osebje športnih organizacij izvaja vse ukrepe v izogib nadaljnji širitvi virusa COVID-19. 

Prekinjeni in odpovedani so tudi vsi dogodki na javnih ali zasebnih mestih – kulturni, športni, verski, ter vsi kongresi, sejmi. Odpovedani morajo biti tudi vsi dogodki, na katerih bi lahko bili potencialno udeleženi zdravniki in zdravstveno osebje.

Potnikom po Italiji svetujemo, da se informirajo tudi o ukrepih, ki so jih v zvezi z omejitvijo širjenja Covid-19 sprejele posamezne dežele.

 

9. marec 2020  - Koronavirus Covid -19  - pomembne telefonske številke v Italiji

Poleg klicne številke 112, ki velja za tiste, ki imajo na območjih okužbe vročino in kašelj oziroma so se vrnili iz Kitajske pred manj kot 14 dnevi  ter številke 1500 za splošne informacije, se v nujnih primerih za pomoč lahko obrnete na naslednje spodaj navedene brezplačne telefonske številke, ki so aktivirane v posameznih italijanskih deželah:  

Kalabrija: 800 76 76 76
Kampanija: 800 90 96 99
Emilija - Romanja: 800 033 033
Furlanija - Julijska krajina: 800 500 300
Lacij: 800 11 88 00
Lombardija: 800 89 45 45
Marke: 800 93 66 77
Piemont: 800 333 444
Pokrajina Tridentinsko: 800 86 73 88
Sicilija: 800 45 87 87
Toskana: 800 55 60 60
Tridentinsko-Zgornje Poadižje:800 751 751
Umbrija: 800 63 63 63
Dolina Aoste: 800 122 121
Veneto: 800 46 23 40

10. marec 2020 - Koronavirus - Celotno ozemlje Italje razglašeno za območje s posebnimi ukrepi

9.3. je italijanska vlada celotno ozemlje Italije razglasila za območje, kjer z 10.3. že veljajo sprejeti posebni ukrepi za zajezitev širjenja virusa Covid-19. Med njimi je tudi omejitev gibanja, ki je dovoljeno le zaradi nujnih, delovnih in zdravstvenih razlogov.

Tovorni transport ni omejen. Prevoz blaga se šteje za nujno poslovno obveznost. Vozniki tovornih vozil lahko zato lahko vstopijo in zapustijo Italijo ter se gibljejo znotraj  ozemlja, omejeno na potrebe po dostavi ali prevzemu blaga.

Varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti, preverijo namen potovanja oz. gibanja in mu vročijo za izpolnitev obrazev, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja: https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo_autodichiarazione_10.3.2020.pdf.

V kolikor namen potovanja ni upravičen, je oseba lahko kaznovana.

Tujci oziroma turisti lahko zapustijo Italijo in se vrnejo v svojo domovino.

Drugi ukrepi so na kratko sledeči:

1. V primeru, da ima oseba vročino višjo kot 37,5° in težave z dihanjem, je priporočljivo, da ostane doma v samoizolaciji;
2. Absolutno prepovedano gibanje za osebe v karanteni;
3. Prepovedani so vsi javni športni dogodki;
4. Delodajalci v javnem in privatnem sektorju naj dovolijo koriščenje rednih in izrednih dopustov; spodbuja naj se delo od doma;
5. Smučišča so nehala obratovati; sezona je zaključena;
6. Prepoved vseh javnih kulturnih in verskih dogodkov ter sejmov. Kina, teatri, diskoteke ostajajo zaprte;
7. Šole, univerze in vrtci ostajajo zaprti in nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo. Nadaljuje se le izobraževanje zdravnikov in medicinskih delavcev;
8. Zaprti so vsi muzeji in kulturni inštituti, prepovedana praznovanja in pogrebi;
9. Bari in restavracije lahko obratujejo le pod pogojem, da je zagotovljena varna distanca 1 m med strankami, obratujejo pa med 6.00 in 18.00 uro;
10. V trgovinah je potrebno zagotoviti varno distanco 1 m med strankami oziroma omejiti število strank v prostorih;
11. Za zdravstvene delavce velja prepoved koriščenja dopusta;
12. Zaprte so telovadnice, športni centri, terme in rekreacijski centri;

Letališča so sicer še vedno odprta, letov pa je vse manj, zato vsem potnikom svetujemo,
da pred potovanjem preverijo zadnje stanje svojega leta.

17. marec 2020

Obvestilo – Novi obrazec o namenu potovanja oziroma gibanja po Italiji


Obveščamo, da lahko varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti, preverijo namen potovanja oziroma gibanja in mu vročijo za izpolnitev obrazec, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja.

Novi obrazec se nahaja na naslednji spletni povezavi:
https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo_autodichiarazione_17.3.2020.pdf

23. marec 2020

Obvestilo – Dopolnjen obrazec o namenu potovanja oziroma gibanja po Italiji, 23.3.

Obveščamo, da lahko varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti, preverijo namen potovanja oziroma gibanja in mu vročijo za izpolnitev obrazec, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja.

Dopolnjen obrazec se nahaja na naslednji spletni povezavi:
https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/nuovo_modello_autodichiarazione_23.03.2020_compilabile.pdf

26. marec 2020

Novi obrazec o namenu potovanja oziroma gibanja po Italiji, zadnja sprememba z dne 26.3.
 
Obveščamo, da lahko varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti, preverijo namen potovanja oziroma gibanja in mu vročijo za izpolnitev obrazec, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja.

Novi obrazec (26.3.) se nahaja na naslednji spletni povezavi: https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/nuovo_modello_autodichiarazione_26.03.2020_editabile.pdf

29. marec 2020

Novi obrazec prijave ob vstopu v Italijo (28.3.)

Skladno z odredbo italijanskega Ministrstva za zdravje in Ministrstva za infrastrukturo in promet (28.3.) mora posameznik, ki pride v Italijo z javnim prevozom (letalo, vlak, ladja ali z drugimi vozili) upravitelju prevoza ob vkrcanju izročiti izjavo, iz katere je razviden razlog potovanja ter naslov, na katerem bo potekala štirinajst dnevna samo izolacija, telefonska številka, na kateri bo dosegljiv v času samo izolacije in podatki o vozilu, s katerim se bo pripeljal s končne destinacije javnega prevoza na naslov, ki je naveden v izjavi. Nespremenjeni ostajajo ukrepi glede vstopa v državo iz potrjenih službenih razlogov za največ 72 ur, z obvezno samoizolacijo po povratku. Izjeme so obmejni delavci, zdravstveno osebje, prevozniki potnikov in blaga.

Ukrepi glede vstopanja v državo veljajo tako pri potovanju z rednimi letalskimi, pomorskimi, jezerskimi, železniškimi ali cestnimi linijami, kot tudi za lastni osebni prevoz.

 Obrazec se nahaja tukaj.