Veleposlaništvo RS Rim /Pomembna obvestila/izredni dogodki/potovanja - koronavirus /Italija koronavirus COVID-19 /

Ukrepi italijanske vlade za zajezitev širjenja virusa COVID-19

POZOR: Zaostreni vstopni pogoji za Italijo (od 16.12.2021 do vključno 31.01.2022)

Ministrstvo za zdravje Republike Italije je z odlokom sprejetim 14.12.2021, ki v veljavo vstopa z dnem  16.12.2021 zaostrilo vstopne pogoje za Italijo za prihode iz držav seznama C (vključno Slovenija).

Potniki iz držav seznama C bodo lahko vstopili v Italijo brez karantenske obveznosti ob hkratnem izpolnjevanju naslednjih pogojev:

1. Izpolnjena digitalna registracijo - dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (vedno, tudi v tranzitu), ki jo je potrebno pokazati v elektronski ali tiskani obliki;

2. Eno od veljavnih t.im. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ, in potrjuje:

a.) zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali

b.) prebolelost okužbe s COVID-19;

3. Negativni test na Covid-19 (molekularni PCR test, ki ni starejši od 48 ur, ali hitri-antigenski test, ki ni starejši 24 ur) od trenutka odvzema vzorca, za vse potnike starejše od 6 let.

 

Osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PC – prebolel, cepljen, morajo za vstop v  Republiko Italijo:

a.) opraviti molekularni ali hitri-antigenski Covid-19 test;

b.) opraviti 5 dnevno samoizolacijo na naslovu, ki ga navedejo v formularju dPLF;

c.) opraviti novi test na Covid-19 (PCR ali hitri-antigenski test) po zaključku samoizolacije.

Vstop otrok in mladoletnih oseb:

1. PRC molekularni ali hitri-antigenski test

- od 0 do 5 let (do 6. rojstnega dne): vstop brez kakršnegakoli testa;

- od 6 do 17 let ( do 18. rojstnega dne): obvezen je negativni test.

2. Samoizolacija

- od 0 do 5 let ( do 6. rojstnega dne): vedno izvzeti iz samoizolacije, v kolikor potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki mu ni potrebno prestajati samoizolacije;

- od 6 do 17 let ( do 18. rojstnega dne): izvzeti iz samoizolacije, v kolikor posedujejo zeleno potrdilo o zaključenem cepljenju ali prebolelosti ali potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki vstopa v Italijo z veljavnim zelenim potrdilom o zaključenem ciklusu cepljenja ali prebolelosti Covid-19. Obvezno morajo pred vstopom opraviti test (PCR ali hitri/antigenski). V primeru, da negativnega testa ne posedujejo, so povrženi samoizolaciji, četudi vstopajo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki poseduje veljavno zeleno potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti.

IZJEME ZA VSTOP V ITALIJO BREZ "ZELENEGA POTRDILA"

Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo "zelenega potrdila", morajo pa izpolniti obrazec dPLF, odlok med drugim uvršča:

- prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah z lastnim osebnim vozilom (op. brez kombiniranja z javnim prevozom, kot npr. letalo, avtobus, vlak, idr.), obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih, 

Za osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja (stalnega ali začasnega naslova), potujejo z osebnim vozilom in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur, zeleno potrdilo ni potrebno.  Prav tako ni potrebno izpolniti digitalne registracije – DPLF.

Podrobnejše informacije o vstopnih pogojih za Italijo so dosegljive tudi na uradni spletni strani: https://www.viaggiaresicuri.it/ 

 SUPER GREEN PASS – V VELJAVI OD 6. DECEMBRA 2021

V Italiji od 6. decembra dalje (do predvidoma 15. januarja) stopa v veljavo nov zakon, ki predvideva uvedbo t. i. super green pass oziroma ojačano zeleno potrdilo (PC). Zakon uvaja nova pravila z namenom omejitve širjenja novega koronavirusa.

Po novih pravilih se zeleno potrdilo sedaj deli na:

- osnovno – tu zadostuje negativen test (hitri ali PCR)

in

- ojačano – tega se lahko pridobi samo s cepljenjem ali s statusom prebolevnika.

Posameznik izpolnjuje pogoj cepljenja, če je od njegovega zaključenega cikla cepljenja minilo manj kot 9 mesecev,

Za podaljšanje statusa cepljene osebe za nadaljnjih 9 mesecev mora oseba prejeti tretji odmerek oz. booster shot med 5 in 9 mesecem od zaključenega cikla cepljenja. S 1.2.2022 se skrajša veljavnost zelena potrdila o zaključenem cepljenju na 6 mesecev.

 

VELJAVNI UKREPI ZA ZAJEZITEV EPIDEMIJE COVID -19

Maske

Obveznost nošenja mask tudi na prostem, pri čemer tudi v belih conah, kar pomeni da obveznost nošenja mask na prostem zajema celotno Italijo; Obveznost nošenja mask tipa FFP2 ob javnih predstavah, ki se odvijajo na prostem in v zaprtih prostorih v gledališčih, koncertnih dvoranah, kinematografih, zabaviščnih prostorih in prizoriščih z živo glasbo (in drugih podobnih prizoriščih) ter pri dogodkih in športnih tekmovanjih, ki potekajo v zaprtih prostorih ali na prostem. V vseh teh primerih je prepovedano uživanje hrane in pijače v zaprtih prostorih;

Obveznost nošenja mask tipa FFP2 na vseh javnih prevoznih sredstvih. 

Restavracije in klubi v zaprtih prostorih

Do izteka izrednega stanja (op. 31.3.2022) je predvidena razširitev obveznosti "okrepljenega zelenega potrdila – PC" tudi za postrežbo pri pultu.

Razširitev obveznosti ti.im. okrepljenega zelenega potrdila – PC

Za uporabo bazenov v zaprtih prostorih in telovadnic; muzeji in razstave; bazene, telovadnice in ekipne športe; wellness centrih; zdraviliščih (razen za nujno oblike rehabilitacije ali terapevtske dejavnosti); tematski in zabaviščni parki; igralnicah, stavnicah, bingo dvoranah in hotelih.

Javni prevoz

Za uporabo vseh oblik javnega prevoza (avtobus, vlak, tramvaj, metro, taksi, letalo idr.) je obvezno ojačano zeleno potrdilo - PC. Obveznost ojačanega zelenega potrdila - PC ne velja za mednarodne letalske prevoze (tranzit) pri čemer potnikom svetujemo, da pred potovanjem preverejo pogoje vkrcanja pri letalski družbi s katero nameravajo potovati.

Obveznost nošenja mask tipa FFP2 pri uporabi javnega prevoza.

SMUČANJE

Smučanje na urejenih smučiščih je dovoljeno samo za imetnike ojačanega zelenega potrdila, torej samo za cepljene in prebolele. Negativen test ne zadostuje. Pri uporabi kabinskih žičnic je obvezna uporaba mask tipa FFP2. T.im ojačano zeleno potrdilo je obvezno za osebe, ki so dopolnile 12 let starosti.

VSTOP IN TRANZIT iTALIJE IZ DRUGIH DRŽAV

Potnikom, ki vstopajo v Italijo iz drugih držav, ne Slovenije,  tudi z namenom tranzita, svetujemo, da pogoje vstopa predhodno preverijo na spletni strani italijanskega ministrstva za zunanje zadeve: http://www.viaggiaresicuri.it (v angleškem jeziku: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/index_en.html)

 OPOZORILO ZA POTOVANJA Z JAVNIM PREVOZOM

 Potnike, ki potujejo v Italijo z javnimi prevozi (letalo, avtobus..), vključno na otoke, obveščamo, da jim je lahko naknadno odrejena 10 dnevna karantena v primeru, da pristojne oblasti ugotovijo, da je bila na javnem prevozu odkrita oseba pozitivna na Covid-19. Potnikom, ki bi se znašli v tovrstni situaciji svetujemo, da upoštevajo prejeta navodila ministrstva za zdravje Italije oz. lokalne zdravstvene lokacije (ASL), tako glede karantene kot tudi testiranja na Covid-19.