Veleposlaništvo RS Rim /Pomembna obvestila/izredni dogodki /Italija koronavirus COVID-19 /

Ukrepi italijanske vlade za zajezitev širjenja virusa COVID-19

 6. marec 2020 - VARNOST POTOVANJ - Italija


Odsvetujemo vsa potovanja na območje severne Italije (dežele Furlanija Julijska krajina, Veneto, Tridentinska-Gornje Poadižje/Južna Tirolska, Lombardija, Emilia Romagna, Piemont, Dolina Aoste, Ligurija, Toskana) in vsa nenujna potovanja v preostale dele Italije.

Potnikom po Italiji svetujemo, da se informirajo tudi o ukrepih, ki so jih v zvezi z omejitvijo širjenja Covid-19 sprejele posamezne dežele.

 

9. marec 2020  - Koronavirus Covid -19  - pomembne telefonske številke v Italiji

Poleg klicne številke 112, ki velja za tiste, ki imajo na območjih okužbe vročino in kašelj oziroma so se vrnili iz Kitajske pred manj kot 14 dnevi  ter številke 1500 za splošne informacije, se v nujnih primerih za pomoč lahko obrnete na naslednje spodaj navedene brezplačne telefonske številke, ki so aktivirane v posameznih italijanskih deželah:  

Kalabrija: 800 76 76 76
Kampanija: 800 90 96 99
Emilija - Romanja: 800 033 033
Furlanija - Julijska krajina: 800 500 300
Lacij: 800 11 88 00
Lombardija: 800 89 45 45
Marke: 800 93 66 77
Piemont: 800 333 444
Pokrajina Tridentinsko: 800 86 73 88
Sicilija: 800 45 87 87
Toskana: 800 55 60 60
Tridentinsko-Zgornje Poadižje:800 751 751
Umbrija: 800 63 63 63
Dolina Aoste: 800 122 121
Veneto: 800 46 23 40

10. marec 2020 - Koronavirus - Celotno ozemlje Italje razglašeno za območje s posebnimi ukrepi

9.3. je italijanska vlada celotno ozemlje Italije razglasila za območje, kjer z 10.3. že veljajo sprejeti posebni ukrepi za zajezitev širjenja virusa Covid-19. Med njimi je tudi omejitev gibanja, ki je dovoljeno le zaradi nujnih, delovnih in zdravstvenih razlogov.

Tovorni transport ni omejen. Prevoz blaga se šteje za nujno poslovno obveznost. Vozniki tovornih vozil lahko zato lahko vstopijo in zapustijo Italijo ter se gibljejo znotraj  ozemlja, omejeno na potrebe po dostavi ali prevzemu blaga.

Varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti, preverijo namen potovanja oz. gibanja in mu vročijo za izpolnitev obrazev, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja: https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo_autodichiarazione_10.3.2020.pdf.

V kolikor namen potovanja ni upravičen, je oseba lahko kaznovana.

Tujci oziroma turisti lahko zapustijo Italijo in se vrnejo v svojo domovino.

 

29. marec 2020 - VSTOP V ITALIJO

Novi obrazec prijave ob vstopu v Italijo (28.3.)

Skladno z odredbo italijanskega Ministrstva za zdravje in Ministrstva za infrastrukturo in promet (28.3.) mora posameznik, ki pride v Italijo z javnim prevozom (letalo, vlak, ladja ali z drugimi vozili) upravitelju prevoza ob vkrcanju izročiti izjavo, iz katere je razviden razlog potovanja ter naslov, na katerem bo potekala štirinajst dnevna samo izolacija, telefonska številka, na kateri bo dosegljiv v času samo izolacije in podatki o vozilu, s katerim se bo pripeljal s končne destinacije javnega prevoza na naslov, ki je naveden v izjavi. Nespremenjeni ostajajo ukrepi glede vstopa v državo.

Oseba mora ob vstopu v Italijo le to sporočiti lokalni zdravstveni organizacije (ASL), razen izjem navedenih v 9 točki 4. člena vladnega odloka ITA (DCPM 17.5.2020 - http://www.governo.it/sites/new.governo.it/files/DPCM_20200517.pdf)

Ukrepi glede vstopanja v državo veljajo tako pri potovanju z rednimi letalskimi, pomorskimi, jezerskimi, železniškimi ali cestnimi linijami, kot tudi za lastni osebni prevoz.

Obrazec se nahaja na tej povezavi:

  

18. maj 2020 - zadnja sprememba

Spremenjeni obrazec o namenu potovanja oziroma gibanja med italijanskimi deželami - 18. maj 2020

Obveščamo, da lahko varnostni organi Italije lahko pri vsakemu, ki je na poti med italijanskimi deželami, preverijo namen potovanja oziroma gibanja in mu vročijo v izpolnitev obrazec, s katerim oseba pisno potrdi namen potovanja.


Spremenjeni obrazec je tukaj: https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/nuovo_modello_autodichiarazione_editabile_18_maggio_2020.pdf
 

COVID-UKREPI OB VSTOPU V SLOVENIJO

NADZOR NA MEJAH PRI VSTOPU V SLOVENIJO

Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo prek SMS obvestila obveščeni o zaščitnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom.
 
Letalski promet
Od 12. 5. 2020 je ponovno dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Sloveniji. To velja tako za lete iz EU kot iz tretjih držav. Opozarjamo, da se o izvedbi leta odloča letalski prevoznik, številne letalske družbe še ne izvajajo letov v Slovenijo. Informacijo o tem, ali bo let izveden, lahko pridobite pri letalskem prevozniku.
Pristanki potniških zrakoplovov, ki pripotujejo iz tujine, na javnih letališčih lokalnega pomena do 12. 6. 2020 še niso dovoljeni.
Pomorski promet
Od 15. 5. 2020 se vzpostavljajo konotrolne točke na mejnih prehodih za mednarodni pomorski promet v pristaniščih Koper in Piran.
 
Kopenske meje
Meja  Slovenija–Italija
Vstop v Slovenijo je možen na naslednjih kontrolnih točkah:
1. Vrtojba - St. Andrea (0:00–24:00),
2. Fernetiči - Fernetti (0:00–24:00),
3. Škofije - Rabuese(0:00–24:00),
4. Krvavi potok - Pesse (05:00–23:00),
5. Robič - Stupizza (05:00–18:00, nedelje in prazniki zaprto),
6. Rateče - Fusine(0:00–24:00),
7. Predel – Predil (06:00-09:00; 15:00-18:00, nedelje in prazniki zaprto ),
8. Nova Gorica (Erjavčeva ulica) - Gorizia (Via San Gabriele) (06:00-21:00),
9. Neblo - Vallico di Venco (06:00-09:00; 15:00-19:00).
Na kontrolnih točkah Robič - Stupizza, Rateče - Fusine, Predel – Predil, Nova Gorica (Erjavčeva ulica) - Gorizia (Via San Gabriele) in Neblo - Vallico di Venco je prehod meje dovoljen le za dnevne migrante ter za prebivalce obmejne občine za nujne gospodarske in kmetijske dejavnosti in obisk ožjih družinskih članov (zakonec/partner, otrok, posvojenec).

 Seznam odprtih mejnih kontrolnih točk lahko preverite na tej povezavi:
https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

Priporočamo vam, da informacije o mejnem nadzoru in omejitvah izstopa iz Slovenije v vse štiri sosednje države preverite tudi pri pristojnih italijanskih, hrvaških, madžarskih in avstrijskih organih.

KARANTENA PO VSTOPU V SLOVENIJO

Slovenski državljani in osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev. 
Zdrave osebe, ki izven EU niso bile več kot 14 dni, ob vstopu v Slovenijo prejmejo navodila Nacionalnega instituta za javno zdravje glede preprečevanja širjenja okužb s COVID-19. Če se kadarkoli v času bivanja v Sloveniji pojavijo bolezenski znaki okužbe s COVID-19, se mora oseba takoj telefonsko povezati z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Slovenski državljani in osebe s prebivališčem v Sloveniji, ki ob prestopu meje navedejo, da so okuženi s COVID-19 ali kažejo znake okužbe s COVID-19, morajo obvezno vzpostaviti takojšnji telefonski stik z osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Slovenska vlada bo redno posodabljala seznam članic EU in drugih držav, iz katerih bodo njihovi državljani in osebe s stalnim prebivališčem v Slovenijo lahko vstopale brez obvezne karantene. Od 18. 5. 2020 so na seznamu državljani in osebe s stalnim prebivališčem na Hrvaškem. 

Vsem ostalim osebam, ki vstopajo v Slovenijo, se odredi 14-dnevna karantena, razen izjem, ki so navedeno v 11. členu Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Izjeme:
- osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika, z dokazilom o uri in datumu pogreba in Slovenijo zapustijo v istem dnevu
- vozniki in voznice v tovornem prometu
- osebe z diplomatskim potnim listom
- osebe iz tretjih držav, ki v Slovenijo vstopajo zaradi opravljanja nujnih storitev in imajo za to potrebno potrdilo pristojnega ministrstva
- pripadniki in pripadnice služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev, ki so mejo prestopali zaradi izvajanja svojih nalog
- osebe, ki so mejo prestopali zaradi izvajanja humanitarnih prevozov za Republiko Slovenijo
- osebe ki v Slovenijo vstopajo z namenom tranzita
- čezmejni dnevni delovni migranti, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migranti,
- čezmejni tedenski delovni migranti, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot tedenski delovni migranti,
- osebe, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč, in imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje, ter opravljajo kmetijsko-poljedelska dela,
- osebe, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji ali sosednji državi na dan prehoda meje,
- osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje v sosednjih državah ali Republiki Sloveniji in to izkazujejo z ustreznimi dokazili, ter njihove starše oziroma druge osebe, ki jih prevažajo in se vračajo čez mejo v istem dnevu.