Veleposlaništvo RS Rim /

Spoštovani obiskovalci spletne strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu,

pozdravljamo Vas na spletnih straneh veleposlaništva, na katerih so na voljo osnovne informacije o Republiki Sloveniji in o sodelovanju med Slovenijo in Italijo.

Temeljno poslanstvo veleposlaništva je poglobitev dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo in Italijo, ki sta razvili visoko raven medsebojnega sodelovanja na številnih področjih. Vsestransko sodelovanje se kaže v rednem političnem dialogu, tako v bilateralnem kot v multilateralnem okviru (EU, NATO, OZN itd.). Italija se uvršča med najpomembnejše slovenske gospodarske partnerice, razvejeno sodelovanje v kulturi, izobraževanju in znanosti pa se vsako leto poglablja. Pomemben vezni člen v odnosih med državama sta slovenska manjšina v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji.

Dobrodošli.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu je pristojno tudi za Tunizijo, Libijo, San Marino in Malto.

Na spletni strani najdete tudi koristne povezave in informacije o dogajanju v Sloveniji.

Od 23. aprila 2018 veleposlaništvo deluje na novem naslovu:
Via Salaria 222
00198 Rim
3. nadstropje, interno 7 in 8
E-pošta: sloembassy.rome(at)gov.si
Dežurna številka: (+) 39 335 80 64 552

 

 

Intervju s slovenskim veleposlanikom Benkom za izvozni portal Exportiamo.it

Veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko je v intervjuju za italijanski portal o izvozu Exportiamo.it z naslovom "Slovenija: država, ki raste z dvojno hitrostjo v primerjavi s povprečjem EU" izpostavil odlične gospodarske in politične odnose med sosednjima državama ter izjemno gospodarsko rast v Sloveniji . Intervju v italijanščini si lahko preberete na naslednji povezavi:  

Slovenia: un Paese che cresce a velocità doppia rispetto alla media Ue

 

 

 

 

 

 

Poročilo slovensko-italijanske zgodovinske kulturne komisije

Slovenija in Italija sta določili ustanovitev mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije z nalogo, da celovito in natančno preuči vse pomembne vidike v zgodovini političnih in kulturnih odnosov med dvema narodoma.  Da bi razjasnili probleme iz preteklosti in da bi čim bolj pristno uredili medsebojne odnose v prihodnosti, sta slovenska in italijanska vlada predlagali, naj bi strokovnjaki iz obeh držav skrbno in objektivno opisali zgodovinsko dogajanje ob slovensko-italijanski meji.

Poročilo obravnava slovensko-italijanske odnose med letoma 1880-1956. Delo komisije je trajalo sedem let, ker so morali raziskovalci doseči soglasje o rečeh, ki so bile pred tem sporne in ki so še vedno občutljive. Tukaj objavljamo enotno poročilo, rezultat večletnega raziskovalnega dela italijanskih in slovenskih strokovnjakov.

Novice

11.01.2019  

Društvo Slovencev na Malti z imenom Vitez oktobra 2018 organiziralo srečanje ob prvi obletnici nastanka društva na otoku Gozo

La Valleta, 4. januar 2019 Člani Društva Slovencev na Malti z imenom "Vitez" so oktobra 2018...


11.01.2019  

Predstavitev slovenskih tradicij v Santa Marinelli

Santa Marinella, 19. december 2018 Veleposlaništvo RS v Rimu se je odzvalo povabilu župana P....


21.12.2018  

Veleposlaništvo RS v Rimu bo zaprto v torek, 25. decembra in v sredo, 26. decembra 2018 ter v torek 1. januarja in sredo 2. januarja 2019.

Obveščamo, da bo Veleposlaništvo RS v Rimu zaprto v torek, 25. decembra in v sredo, 26. decembra...


Veleposlaništvo Republike Slovenije Rim

Via Salaria 222
00198 Rim
Italija

T: (+) 39 06 454 31 160 
F: (+) 39 06 455 46 183
E: sloembassy.rome(at)gov.si

Twitter MZZRS

Napovednik