Veleposlaništvo RS Rim /

Spoštovani obiskovalci spletne strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu,

pozdravljamo Vas na spletnih straneh veleposlaništva, na katerih so na voljo osnovne informacije o Republiki Sloveniji in o sodelovanju med Slovenijo in Italijo.

Temeljno poslanstvo veleposlaništva je poglobitev dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo in Italijo, ki sta razvili visoko raven medsebojnega sodelovanja na številnih področjih. Vsestransko sodelovanje se kaže v rednem političnem dialogu, tako v bilateralnem kot v multilateralnem okviru (EU, NATO, OZN itd.). Italija se uvršča med najpomembnejše slovenske gospodarske partnerice, razvejeno sodelovanje v kulturi, izobraževanju in znanosti pa se vsako leto poglablja. Pomemben vezni člen v odnosih med državama sta slovenska manjšina v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji.

Dobrodošli.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu je pristojno tudi za Tunizijo, Libijo, San Marino in Malto.

Na spletni strani najdete tudi koristne povezave in informacije o dogajanju v Sloveniji.

Za dodatne informacije in pojasnila smo dosegljivi na našem naslovu:

Veleposlaništvo Republike Slovenije Rim
Via Leonardo Pisano 10
00197 Rim
Italija

Telefon: (+) 39 06 80 914 310
Faks: (+) 39 06 80 81 471
E-pošta: sloembassy.rome(at)gov.si
Dežurna številka: (+) 39 335 80 64 552

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar ob slovesnosti ob 60. obletnici Rimskih pogodb

»Slovesnost v Rimu je v prvi vrsti poklon pomenu in dosežkom Evropske unije. Prevečkrat pozabljamo, da gre za prostor, ki je bil skozi zgodovino deležen nenehnih konfliktov. Evropska unija je zato dosežek brez primere v svetovnem merilu, je zgodba o uspehu, zgodba prevlade vrednot, kot so mir, svoboda, demokracija, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavina prava. Je zagotovilo stabilnosti. Unija je mnogo več kot le prostor skupnih interesov, je predvsem skupnost skupnih vrednot!

Hkrati gre za potrditev enotnosti Unije sedemindvajsetih držav in odločnosti, da na dosedanjih dosežkih gradimo še boljšo Evropo. Morda si države članice na podlagi različnih izkušenj z aktualnimi ekonomskimi, socialnimi in drugimi izzivi želimo napredovati bolj ali manj intenzivno. A bistveno je, da smo vsi odločeni delovati skupaj in v isti smeri. In da smo pri tem odprti za tiste evropske države, ki spoštujejo naše vrednote.

Evropska unija je živ projekt. Globalni izzivi, s katerimi se soočamo, so edinstveni tudi za njeno 60-letno zgodovino. Zato za soočanje z njimi potrebujemo trdno, enotno, vključujočo in solidarno Evropsko unijo z občutkom za dobrobit vseh njenih državljanov, pri čemer delovanje temelji na načelu enakopravnosti držav članic. In k temu moramo prispevati vsi. Tako, da najprej naredimo tisto, k čemur smo se zavezali, predvsem pa, da združimo moči, s ciljem varnejše, še uspešnejše in še bolj kohezivne Evrope z večjim občutkom za socialna vprašanja. Le takšna je unija prihodnosti, ki si jo želim.

Vrh v Rimu je čas za samorefleksijo, a predvsem tudi priložnost za preudaren pogled naprej. »Odločen ne!« mora biti sporočilo težnjam k populizmu, protekcionizmu in političnim razlikam, ki nas želijo razdružiti, namesto povezati. Rimska izjava daje jasen signal, da si želimo enotne Evropske unije, združene v vrednotah in interesih, ki bo našim državljankam in državljanom varen, razvojno uspešen, perspektiven in trajnostno naravnan dom z močnimi temelji. Evropske unije, ki bo spoštovala naše razlike, a hkrati spodbujala priložnosti za vse. Evrope za mlade. Evrope prihodnosti in ne preteklosti.«

Vir: STA

 

Poročilo slovensko-italijanske zgodovinske kulturne komisije

Slovenija in Italija sta določili ustanovitev mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije z nalogo, da celovito in natančno preuči vse pomembne vidike v zgodovini političnih in kulturnih odnosov med dvema narodoma.  Da bi razjasnili probleme iz preteklosti in da bi čim bolj pristno uredili medsebojne odnose v prihodnosti, sta slovenska in italijanska vlada predlagali, naj bi strokovnjaki iz obeh držav skrbno in objektivno opisali zgodovinsko dogajanje ob slovensko-italijanski meji.

Poročilo obravnava slovensko-italijanske odnose med letoma 1880-1956. Delo komisije je trajalo sedem let, ker so morali raziskovalci doseči soglasje o rečeh, ki so bile pred tem sporne in ki so še vedno občutljive. Tukaj objavljamo enotno poročilo, rezultat večletnega raziskovalnega dela italijanskih in slovenskih strokovnjakov.

Novice

20.04.2017  

Štipendije italijanske vlade za slovenske študente za leto 2017/2018

Obveščamo, da je italijansko ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje objavilo...


10.04.2017  

Obvestilo o dogodku FORUM AGENTI 25. do 27. maja 2017 v Rimu

Rim - 10. april 2017 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu obvešča, da v sodelovanju z...


05.04.2017  

Pesnica Maja Vidmar ob svetovnem dnevu poezije v Rimu

Rim, 5. april 2017 – Tudi letos je rimska sekcija evropskih inštitutov za kulturo (EUNIC)...


Veleposlaništvo Republike Slovenije Rim

Via Leonardo Pisano 10
00197 Roma
Italy

T: (+) 39 06 80 914 310
F: (+) 39 06 80 81 471
E: sloembassy.rome(at)gov.si

Twitter MZZRS

Napovednik