Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
30.09.2011  

Veleposlanik I. Mirošič predal humanitarno pomoč Tuniziji in sodeloval na delovnem zasedanju EU–Tunizija

Tunis, 28.-29. september 2011 – Veleposlanik Iztok Mirošič, se je v imenu Slovenije 28. in 29. septembra udeležil visokega delovnega zasedanja EU–Tunizija. Glavni temi zasedanja, ki sta ga sklicala visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton ter predsednik vlade Republike Tunizije Béji Caïd Essebsi, sta bili spodbujanje investicij in gospodarske rasti v Tuniziji ter podpora tunizijski demokratični tranziciji. Ob tej priložnosti je veleposlanik Mirošič uradno predal humanitarno pomoč Slovenije v zdravilih in sanitetnem materialu, namenjeno Regionalni bolnišnici v Tataouine na jugu Tunizije v vrednosti 10 tisoč evrov. 
 
Poleg zdravil je Ministrstvo za zunanje zadeve s pomočjo slovenskih podjetij Aero d.d., Papirnico Radeče d.o.o. in Mercatorja pripravilo pošiljko risalnih blokov, čopičev in tempera barvic za otroke v Tatoauinu.
 
Namen zasedanja, ki predstavlja nov korak v krepitvi dialoga med EU in Tunizijo, je natančneje opredeliti razvojne in tranzicijske potrebe Tunizije ter izboljšati učinkovitost mednarodne podpore demokratični tranziciji Tunizije. Tunizija je prva država južnega Sredozemlja, za katero je sklicano visoko delovno zasedanje.
 
Ob robu zasedanja EU–Tunizija je veleposlanik Mirošič opravil bilateralne pogovore s tunizijskim ministrom za zunanje zadeve Mohamedom M. Kefijem in državnim sekretarjem Jhinaouijem. Pogovarjali so se o možnostih tesnejšega sodelovanja med državama zlasti na področju gospodarstva. Slovenija je Tuniziji pripravljena pomagati tudi pri izvajanju njene politične tranzicije. 

Izobraževanje in usposabljanje je ključnega pomena za uspeh tranzicijskega procesa. V tej luči je Vlada Republike Slovenije junija sprejela odločitev o podelitvi do treh podiplomskih štipendij za tunizijske študente za študij v Sloveniji (s področja javne uprave, javnih financ, upravljanja z gospodarskimi družbami v državni lasti in pravnih vidikov človekovih pravic).  Možnosti za krepitev sodelovanja so tudi v okviru Evro-sredozemske univerze.