Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
21.07.2011  

Državna sekretarka Benčina v Bengaziju predala zdravila in sanitetni material

Bengazi, 20. julij 2011 – Državna sekretarka Dragoljuba Benčina, pristojna tudi za mednarodno razvojno sodelovanje in človekoljubno pomoč, je v Bengaziju za potrebe tamkajšnje Splošne bolnice izročila zdravila in sanitetni material - drugo pošiljko slovenske humanitarne pomoči libijskemu prebivalstvu. Pošiljka zdravil v vrednosti 26.000 evrov obsega antibiotike, anestetike, zdravila za zdravljenje bolečin, protimikrobna zdravila ter sanitetni material. V pomoč je vključena tudi donacija Tosame, ki je darovala 3m3 sanitetnega materiala.
 
Predaja zdravil in sanitetnega materiala Libiji je bila izvedena ob pomoči Italije, ki je s pomočjo vojaških letal zagotovila prevoz pošiljke in delegacije v Bengazi. Gre za skupni projekt italijanskega in slovenskega zunanjega ministrstva s podrocja razvojnega humanitarnega sodelovanja.
 
Nadaljevanje programa humanitarne pomoči Slovenije Libiji predvideva tudi rehabilitacijo oziroma zdravljenje približno desetih poškodovanih oseb iz Libije v Univerzitetnem rehabilitacijskem institutu Soča. V sodelovanju z Mednarodnim skladom za razminiranje (ITF) se bo program izvedel predvidoma septembra letos. Članica delegacije ministrstva za zunanje zadeve je bila tako tudi predstojnica Klinike za fizikalno in rehabilitacijsko medicino na URI Soča, dr. Hermina Damjan, ki se je o oblikah sodelovanja pogovarjala s predstavniki Splošne bolnišnice v Bengaziju. Slovenija v prihodnjih mesecih pripravlja še pošiljko zdravil in sanitetnega materiala za Tunizijo, ki je sprejela veliko število libijskih beguncev.
 
Slovenija je Libiji in sosednjim državam, v katere se je v zadnjih mesecih zateklo večje število Libijcev, doslej namenila humanitarno pomoč v višini 70.000 evrov. Prav te dni je rehabilitacijo v Sloveniji zaključila skupina mladostnikov iz Libije, ki se je ob pomoči slovenskih podjetij  in Unior Turizma Zreče 14 dni mudila na Rogli.