Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
23.06.2011  

Izjava o 20. obletnici neodvisnosti Slovenije v Poslanski zbornici Italije

V imenu Skupine prijateljstva med Slovenijo in Italijo, ki združuje 70 predstavnikov obeh vej parlamenta in vse poslanske skupine, je danes poslanec Carlo Monai v italijanski Poslanski zbornici predstavil izjavo ob 20. obletnici neodvisnosti Republike Slovenije.
 
Izjava poudarja pomen 20. obletnice neodvisnosti Slovenije ter dobre odnose, ki jih gojita obe državi, kateri družijo številni skupni interesi. Prisotnost obeh manjšin predstavlja nadaljnjo spodbudo tako na kulturnem kot na gospodarskem področju ter dodano vrednost v bilateralnih odnosih. Državi, ki v okviru EU delujeta za skupne cilje gospodarskega in političnega sodelovanja, verjameta v trdnost evropske izgradnje in da se je mogoče z mednarodno gospodarsko in finančno krizo soočiti s še tesnejšo integracijo. V izjavi se posebej omenjajo zadnja srečanja med predsednikoma obeh držav (koncert prijateljstva v Trsu 13. julija lani ob prisotnosti predsednikov Slovenije, Italije in Hrvaške, državniški obisk predsednika dr. Türka v Rimu januarja letos, njegova udeležba na proslavi ob 150. obletnici združitve Italije in pričakovana udeležba italijanskega predsednika Napolitana na slovesnosti ob 20. obletnici slovenske neodvisnosti v Ljubljani 24. junija). Izjava še navaja pomen gospodarskih odnosov – Italija je drugi slovenski trgovinski partner, pomen sodelovanja v okviru Nato, ter pomen nastajajoče Jadransko-jonske makro-regije.

Vsi poslanci, prisotni na zasedanju Poslanske zbornice, so potrdili in sprejeli izjavo s čestitkami Republiki Sloveniji, njenim institucijam in državljanom ob 20. obletnici neodvisnosti države.