Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
20.06.2011  

Srečanje Veleposlanika Mirošiča s Predsednikom izvršnega odbora in odgovornim za zunanje zadeve libijskega Tranzicijskega nacionalnega sveta v Bengaziju dr. Mahmudom Jibrilom

Veleposlanik Slovenije v Italiji Iztok Mirošič, pristojen tudi za Libijo, se je v Neaplju sestal s Predsednikom izvršnega odbora in odgovornim za zunanje zadeve libijskega Tranzicijskega nacionalnega sveta v Bengaziju dr. Mahmudom Jibrilom.

Veleposlanik Mirošič je dr. Jibrilu predstavil dosedanje in načrtovane humanitarne aktivnosti Slovenije v zvezi s situacijo v Libiji,  vključno s sprejemom libijskih otrok na rehabilitacijo v Slovenijo. Obvestil ga je tudi o novi načrtovani slovenski humanitarni pošiljki zdravil in sanitetnega materiala, ki jih bomo dostavili bolnišnici v Bengazi.

Dr. Jibril je izrazil zahvalo Sloveniji in Slovencem za dosedanjo skrb in pomoč Libijcem , ki se borijo za pravičnejši sistem in človekove pravice v enotni Libiji. Z veseljem sprejemajo tudi humanitarno pomoč v Bengazi, ki jo bo pripeljala Slovenija. Vsaka pomoč je v težkih časih dragocena in Libijcem veliko pomeni.

Obvestil je tudi o načrtovanem zboru plemenskih vodij in družbeno pomembnih ljudi iz Libije 25, 26.6 v Rimu posvečeno prihodnjem političnem procesu v Libiji, ki naj bi bil vključujoč do vseh družbenih skupnosti in sestavin.