Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
26.05.2011  

Udeležba veleposlanika Mirošiča na Slovensko-italijanskem poslovnem forumu

Veleposlanik Iztok Mirošič se je 19.5.2011 na GZS udeležil Slovensko-italijanskega poslovnega foruma, ki je potekal v skupni organizaciji Veleposlaništva RS v Rimu, gospodarskega urada Slovenije v Milanu, MZZ in GZS ter Assolombarde, Promosa in ICE. Forum sta uradno odprla italijanski minister za gospodarski razvoj Paolo Romani in ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Uvodnim predstavitvam so sledili b-2-b pogovori med predstavniki slovenskih in italijanskih podjetij. Hkrati je bila tudi slovesno odprta nova investicija v inovativni projekt ECONYL v podjetju Julon d.d. v Ljubljani. Gre za eno v nizu investicij italijanske skupine Aquafil s.p.a. Arco di Trento v Sloveniji.

 

Minister za gospodarski razvoj Italijanske republike Paolo Romani

V svojem nastopu na poslovnem forumu je veleposlanik Mirošič izpostavil tesne politične, gospodarske in kulturne vezi, ki povezujejo državi. Politični in manjšinski odnosi so v zadnjem letu, od koncerta treh predsednikov v Trstu zelo napredovali in rezultirali v prvem državniškem obisku slovenskega predsednika januarja letos v Rimu. Kljub nekaterim še odprtim problemom skušamo krepiti tiste elemente v naših odnosih, ki pospešujejo sodelovanje in medsebojno razumevanje za skupno prihodnost. K temu sodi tudi predvidena okrepljena kulturna predstavitev Slovenije v Rimu in Milanu letos in prihodnje leto, ki jo pripravlja veleposlaništvo Slovenije v Rimu.

Veleposlanik Iztok Mirošič, ministrica za gospodarstvo Darja Radić, minister za gospodarski razvoj Paolo Romani

Veleposlanik je poudaril, da ostaja ena najpomembnejših dejavnosti med našima državama krepitev gospodarskega sodelovanja, kar je tudi temeljni cilj slovenskega veleposlaništva v Rimu. Italija je drugi najpomembnejši gospodarski partner Slovenije z blagovno menjavo v višini 5,7 mrd  EUR, obsegom medsebojnih investicij v višini 600 mio EUR in storitvami v višini 1,2 mrd EUR. Pomembno je sodelovanje na področju energetike. Tudi plinovod J tok nas združuje v sodelovanju. V turizmu  je Italija slovenski prvi partner. S predstavništvom STO v Milanu veleposlaništvo pomembno sodeluje pri promociji slovenskih turističnih možnosti za italijanske goste. 

Veleposlanik je pojasnil, da so kljub veliki intenzivnosti in močni razvejanosti gospodarskega  sodelovanja vse te oblike medsebojne menjave koncentrirane pretežno na S Italije.  Veleposlaništvo si je zadalo cilj, da slovenskemu gospodarstvu odkrije morebitne poslovne možnosti tudi v srednji in južni Italiji, kakor tudi, da potencialnim italijanskim partnerjem odkrije nove možnosti sodelovanja s slovenskimi partnerji in predstavi slovensko poslovno okolje z investicijskimi nišami. Veleposlanik je izrazil upanje, da bo poslovni seminar v Ljubljani predstavljal velik korak k temu cilju, ki bi ga lahko, poleg ostalih promotivnih dejavnosti, nadaljevali prihodnje leto s konkretnim sektorskim poslovnim seminarjem v Rimu. Seveda obstajajo tudi številne možnosti skupnega delovanja na tretjih trgih.  

Veleposlanik je izrazil veselje, da je veleposlaništvo z SDGZ v Trstu sodelovalo pri pripravi vodnika Kako poslovati z Italijo, namenjenega predvsem malim in srednjim slovenskim podjetjem ki želijo poslovanje razširiti na našo sosedo.

Veleposlaništvo prav tako organizira pomembno izhodno transportno-logistično delegacijo ter delegacijo avtomobilskega grozda pri zelo pomembnih italijanskih partnerjih v Torinu. Skupaj z italijansko stranjo in poslovnimi subjekti in bankami pa sodeluje pri preučevanju novih transportno-logističnih in pristaniških dejavnostih v S Jadranu z idejo novega povezovanja – Jadransko jonsko evropsko makroregijo.

Veleposlanik je svoj nastop zaključil s trditvijo, da ostaja Italija, kljub novim hitro rastočim trgom v globalnem svetu, za Slovenjo in slovenska podjetja ne le pomembni sosednji, temveč ključni trg in gospodarsko investicijski partner. Pri tem je slovenskim in italijanskim podjetjem zagotovil, da so vrata slovenskega veleposlaništva v Rimu, konzulata v Trstu in urada v Milanu vedno na stežaj odprta za sodelovanje in pomoč. Podjetja je pozval, naj izkoristijo veleposlaništvo, ki je v njihovi službi, kar je vabilo k še bolj intenzivnemu in dobremu sodelovanju, v korist skupne slovensko-italijanske prihodnosti.