Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
10.05.2011  

Srečanje veleposlanika Iztoka Mirošiča s predsednikom ICE Umbertom Vattanijem

Veleposlanik Iztok Mirošič se je 9. maja 2011 sestal z veleposlanikom Umbertom Vattanijem, predsednikom ICE  (Istituto Nazionale per il Commercio Estero). Pogovor je bil povezan s pripravami na Slovensko-italijanski gospodarski forum, ki bo v okviru obiska italijanskega ministra za gospodarski razvoj Paola Romanija 19. maja 2011 potekal na GZS v Ljubljani. Namen srečanja veleposlanika Mirošiča s predsednikom ICE Vattanijem je bil preko ICE spodbuditi italijanska podjetja k udeležbi na Forumu, zlasti takšna, ki izkazujejo interes za TNI v RS.

Kot je poudaril Vattani, je Gospodarski forum pomemben za krepitev gospodarskega partnerstva med državama in za rast dvostranske blagovne in storitvene menjave. Po njegovem mnenju lahko tovrstne oblike sodelovanja pomembno prispevajo tudi k krepitvi gospodarskih povezav širše v regiji – npr. v okviru Jadransko-jonske pobude (JJP).

VP Mirošič se je zahvalil za vključenost in sodelovanje ICE pri pripravah na Forum in dodal, da bi bilo smiselno prikazati slovenskim podjetjem tudi gospodarske priložnosti srednje Italije. V nadaljevanju je strnjeno predstavil blagovne, storitvene in investicijske tokove med RS in Italijo. Poudaril je, da je IR naš drugi zunanjetrgovinski partner, ter da želimo spodbuditi podjetja k razširitvi poslovanja tudi z osrednjim in južnim delom Italije, saj je velika večina blagovne menjave orientirana na italijanski sever. V ta namen je predlagal poslovni dogodek v Rimu za zainteresirana slovenska podjetja. Predsednik Vattani je pobudo pozdravil in izrazil pripravljenost centrale ICE v Rimu, da gosti dogodek.

V nadaljevanju je VP Mirošič izpostavil zelo dobre politične odnose med državama; gre za pozitiven duh medsebojnega sodelovanja, ki se je vzpostavil po udeležbi treh predsednikov na lanskem koncertu v Trstu. Tudi Vattani je potrdil pozitiven razvoj odnosov med RS in IR. V tem smislu razume tudi prispevek Gospodarskega foruma 19. t.m. v Ljubljani.