Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
27.01.2011  

Državniški obisk predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Italijanski republiki od 17. do 19. januarja 2011

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je v času od 17. do 19. januarja bil na državniškem obisku v Italijanski republiki, kjer ga je gostil predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano. Gre za prvi državniški obisk slovenskega predsednika vse od neodvisnosti Slovenije. Oba predsednika sta se strinjala, da Slovenijo in Italijo danes druži skupna pot v okviru Evropske unije, ki daje perspektivo za naprej in je izhodišče za reševanje odprtih vprašanj, pa tudi za celovit pogled na preteklost. Dvostranske odnose med državama sta označila kot odlične in izpostavila, da lahko obe narodni manjšini pomembno prispevata k nadaljnjemu razvoju odnosov med državama.

Poudarila sta simbolni pomen srečanja predsednikov Italije, Slovenije in Hrvaške na koncertu Poti prijateljstva v Trstu meseca julija lani in izrazila željo, da se bodo medsosedski odnosi v prihodnje razvijali prav v tem duhu. Ta duh državama daje možnost, da hitreje napredujeta pri nekaterih praktičnih projektih kot je skupna skrb za gospodarski in okoljski vidik razvoja Jadrana. Predsednik RS dr. Danilo Türk je italijanskemu predsedniku Napolitanu predstavil tudi predlog uvedbe skupne evropske poti miru na celotnem območju nekdanje soške fronte, ki bi spominjala na tragično zgodovino in bi hkrati predstavljala priložnost za kreativno razmišljanje o skupni evropski prihodnosti.

Predsednik dr. Türk se je srečal tudi s predsednikom Poslanske zbornice Italijanske republike Gianfrancom Finijem, predsednikom Senata Italijanske republike Renatom Schifanijem in županom Rima Giovannijem Alemannom.

Predsednik je v času obiska obiskal prestižno Univerzo La Sapienza v Rimu, kjer je imel predavanje na temo "Prihodnost Evropske unije: tri prioritetna vprašanja". Predsednik je v svojem predavanju dejal, da mora Evropska unija urediti razmere doma in krizo spremeniti v priložnost, če želi okrepiti svojo globalno vlogo. Poudaril je, da mora EU postaviti prednostne naloge svoje zunanje politike, kjer potrebuje boljšo hierarhijo, ter bolj dodelati ključna področja svoje politike, kot so človekove pravice. Za vse to unija potrebuje vodenje, ki bo po predsednikovih besedah moralo priti tako iz institucij v Bruslju kot tudi iz nacionalnih držav.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano in soproga Clio Napolitano so se 18. januarja udeležili Koncerta pevskega zbora Carmina Slovenica v Auditoriumu s povratnim sprejemom ob državniškem obisku predsednika Republike Slovenije v Italijanski republiki.

Predsednik dr. Danilo Türk se je 19. januarja v Milanu srečal s predsednikom dežele Lombardije Robertom Formigonijem. Obisk slovenskega predsednika v Lombardiji, ki predstavlja gospodarsko srce Italije, je bil namenjen predvsem konkretnim gospodarskim projektom, ki naj nadgradijo dobre dvostranske politične odnose. Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju srečal z županjo mesta Milano Letizio Moratti in  Guidom Podestàjem, predsednikom Pokrajine Milano, najbolj gospodarsko razvitega območja Italije, ki ustvari kar desetino italijanskega bruto domačega proizvoda. Obisk je sklenil tudi s srečanjem s predstavniki združenja Slovencev, ki živijo v Milanu.
 ki je v pogovoru poudaril pomen novega ozračja v odnosih med državama, ki omogoča okrepitev sodelovanja na vseh ravneh. Sogovornika sta največ časa posvetila sodelovanju v okviru Jadransko-jonske pobude ter vprašanjem narodnih manjšin. Strinjala sta se, da urejeno vprašanje financiranja manjšin pomeni možnost za resnično vsebinsko sodelovanje slovenske in italijanske manjšine na obeh straneh meje, ki naj tudi sami poiščeta tiste teme sodelovanja, ki ju bodo povezovale.

Predsednik dr. Danilo Türk se je zatem srečal še s predsednikom Senata Italijanske republike Renatom Schifanijem. S predsednikom italijanskega senata sta govorila o reformah, ki so potrebne za nadaljnji uspešen razvoj Evropske unije. V pogovoru sta izpostavila, da te reforme potrebujejo najširšo politično podporo, ki jo lahko zagotovijo nacionalni parlamenti, zato je njihovo delo zelo pomembno. Zatem sta se predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk srečala z županom Rima Giovannijem Alemannom in soprogo Isabello Rauti

Predsednik je obiskal tudi prestižno Univerzo La Sapienza v Rimu, kjer je imel predavanje na temo "Prihodnost Evropske unije: Tri prioritetna vprašanja". Predsednik je v svojem predavanju dejal, da mora Evropska unija urediti razmere doma in krizo spremeniti v priložnost, če želi okrepiti svojo globalno vlogo. Poudaril je, da mora EU postaviti prednostne naloge svoje zunanje politike, kjer potrebuje boljšo hierarhijo, ter bolj dodelati ključna področja svoje politike, kot so človekove pravice. Za vse to unija potrebuje vodenje, ki bo po predsednikovih besedah moralo priti tako iz institucij v Bruslju kot tudi iz nacionalnih držav.

Predsednik dr. Danilo Türk se je  srečal s predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Silviom Berlusconijem, s katerim sta govorila o mednarodnih vprašanjih in o dvostranskih odnosih. V pogovoru sta se strinjala, da je pomemben urejen in stabilen način financiranja manjšin, ki morata zdaj poiskati področja delovanja in konkretne projekte. Spregovorila pa sta tudi o vprašanjih prihodnosti Evropske unije, odnosih unije z Rusko federacijo in o izgradnji plinovoda Južni tok.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano in soproga Clio Napolitano so se 18. janaurja udeležili Koncerta pevskega zbora Carmina Slovenica v Auditoriumu s povratnim sprejemom ob državniškem obisku predsednika Republike Slovenije v Italijanski republiki. Pozdravni nagovor veleposlanika Mirošiča ob tej priložnosti si lahko preberete tukaj.

Predsednik dr. Danilo Türk je nato z delegacijo odpotoval v Milano, kjer se je srečal s predsednikom Dežele Lombardije Robertom Formigonijem. Sogovornika sta politične odnose med Italijo in Slovenijo ocenila kot zelo dobre. Obisk slovenskega predsednika v Lombardiji, ki predstavlja gospodarsko srce Italije, pa je namenjen predvsem konkretnim gospodarskim projektom, ki naj nadgradijo dobre dvostranske politične odnose. Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju srečal s predstavniki združenja Slovencev, ki živijo v Milanu.

Zatem se je predsednik srečal z županjo mesta Milano Letizio Moratti,
Svoj državniški obisk v Italijanski republiki je sklenil s srečanjem z Guidom Podestàjem, predsednikom Pokrajine Milano, najbolj gospodarsko razvitega območja Italije, ki ustvari kar desetino italijanskega bruto domačega proizvoda.