Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
19.11.2010  

Državna sekretarka Dragoljuba Benčina v Rimu

Ljubljana, 17. novembra 2010 – Državna sekretarka Dragoljuba Benčina se je 16. novembra mudila na bilateralnih konzultacijah v Rimu, kjer se je sestala s svojim gostiteljem Alfredom Mantico, državnim podsekretarjem na MZZ Italije.

Osrednja tema pogovorov je bilo vprašanje zagotavljanja finančnih sredstev za slovensko manjšino v Furlaniji Julijski krajini in kako zagotovitvi sistemsko in trajno financiranje slovenske manjšine. Tema pogovora so bile tudi priprave na zasedanje Koordinacijskega odbora ministrov, ki bo letos potekalo v mesecu decembru v Rimu. V tem kontekstu sta sogovornika  pregledala bilateralno sodelovanje na področju prometa, gospodarstva, energetike, znanosti, šolstva in ostalih področjih skupnega interesa. Tema pogovorov je bil tudi položaj na Zahodnem Balkanu in evropski perspektivi držav regije. Države regije potrebujejo konkretno evropsko perspektivo, saj se širitev evropske integracije ne sme ustaviti na mejah regije.

Državno sekretarko Benčina je spremljal tudi veleposlanik Mitja Štrukelj, koordinator za Zahodni Balkan, ki se je ločeno sestal z veleposlanikom Mariom Bovo, generalnim direktorjem za Evropo. Sogovornika sta pozdravila skupna prizadevanja Slovenije in Italije, ki so obrodila vidne rezultate pri uveljavitvi vizne liberalizacije za BiH in Albanijo. Ministra Žbogar in Frattini sta v preteklosti naslovila več skupnih pisem na evropske kolege v podporo uveljavitvi vizne liberalizacije.

Državna sekretarka je v okviru konzultacij dala poseben pomen tudi temam razvojnega sodelovanja. Sestala se je z Elisabeto Belloni, generalno direktorico na MZZ Italije za razvojno sodelovanje. V pogovoru so bile pregledane možnosti skupnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu in predvsem v Afganistanu, kjer državi že sedaj zelo dobro sodelujeta.

Obe strani sta se strinjali, da je sodelovanje med državama zelo dobro in tesno, obstaja pa še veliko priložnosti za skupne projekte v prihodnosti, med drugim tudi v okviru regionalnih pobud, predvsem pri oblikovanju Jadransko Jonske makroregije ter za sodelovanje v multilateralnih institucijah.