Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
15.10.2010  

Udeležba veleposlanika na Poslovnem forumu slovenskih izvoznikov in italijanskih trgovskih agentov v deželi Veneto

Veleposlanik Iztok Mirošič se je 8.10.2010 s pozdravnim nagovorom udeležil poslovnega foruma med slovenskimi podjetji in italijanskimi trgovskimi agenti. Šlo je za dogodek, ki pomeni dodaten prispevek k nadgrajevanju gospodarskega sodelovanja med RS in IR, oz. med RS in Deželo Veneto.


Udeležba veleposlanika Mirošiča na Poslovnem forumu slovenskih izvoznikov in italijanskih trgovskih agentov v deželi Veneto

Dvostranske gospodarske odnose je veleposlanik označil kot uspešne z veliko možnostmi za nadaljnjo poglobitev. Obseg blagovne menjave med RS in IR se je v preteklem letu skrčil, kar je bila posledica globalne gospodarske recesije. Tekoči trendi tokov blaga in storitev med obema državama pa kažejo, da se recesija postopno umika, naraščajo naročila in posledično tudi obseg blagovne in storitvene menjave v obe smeri. Veleposlanik je izpostavil pomen italijanskega trga za slovensko izvozno gospodarstvo, saj po vrednosti predstavlja drugo največje izvozno tržišče za slovenske izvoznike.

V nadaljevanju so sledili neposredni pogovori med predstavniki 35 slovenskih in 63 italijanskih podjetij. Vsako slovensko podjetje je opravilo 3 do 4 15-minutne poslovne pogovore s potencialnimi italijanskimi partnerji. Veleposlaništvo RS v Rimu bo v sodelovanju s PSG Milano tudi v prihodnje sodelovalo pri izvedbi tovrstnih gospodarskih oz. poslovnih srečanj v Italiji z namenom promocije slovenskega izvoza.

Veleposlanik Mirošič se je srečal tudi s predstavniki za gospodarske in kulturne odbore dežele Veneto ter se pogovarjal o možnostih kulturne izmenjave z Venetom in Benetkami.

 

 

 

 

 Srečanje veleposlanika Mirošiča z odbornico za gospodarstvo in razvoj Deželnega sveta Veneto, Mariolusio Coppola

Srečanje veleposlanika Mirošiča z odbornikom za proizvodne dejavnosti Mestnega sveta Benetk, Antoniom Paruzzolom