Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
17.09.2010  

Delovni obisk veleposlanika v Trstu

Veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Iztok Mirošič je 16. in 17. septembra 2010 na prvem delovnem obisku v Trstu, da se seznani s problemi, s katerimi se srečuje slovenska manjšina. Manjšinska problematika bo ena od najpomembnejših prioritet njegovega mandata.

V okviru svojega dvodnevnega programa se veleposlanik srečuje z vidnejšimi predstavniki slovenske manjšine v Italiji, med drugim se je sestal s predsednikoma krovnih organizacij Slovencev v Italiji Rudijem Pavšičem in Drago Štoko, senatorko Tamaro Blažina, deželnima svetnikoma Igorjem Kocijančičem in Igorjem Gabrovcem, občinskima svetnikoma Igorjem Švabom in Iztokom Furlaničem, predsednikom Paritetnega odbora Bojanom Brezigarjem, izrednim upraviteljem Slovenskega stalnega gledališča v Trstu Andrejem Berdonom in predsednikom Društva Slovensko gledališče Adrianom Sosičem, ravnateljem Tržaške narodne in študijske knjižnice Milanom Pahorjem. Obiskal je tudi Narodni dom v Trstu.
Obisk veleposlanika na tržaškem je namenjen tudi srečanjem s pomembnejšimi predstavniki lokalnih oblasti. Sestal se je že z vladnim komisarjem AD FJK Alessandrom Giacchettijem, županom Trsta Robertom Dipiazzo ter predsednico pokrajine Trst Marijo Tereso Basso Poropat in jim predstavil prioritete svojega dela, in sicer v smeri sodelovanja in nadgradnje obstoječih odnosov med RS in IR, še posebej z AD FJK, pa tudi reševanj odprtih vprašanj.

Posebno pozornost veleposlanik namenja izboljšanju položaja slovenske manjšine in še posebej zagotavljanju sistemskega financiranja s strani Italije, deloval pa bo tudi v smeri izboljšanja sodelovanja na gospodarskem področju, vključujoč čezmejno sodelovanje. Sodelovanje med državama je dobro, vendar ga lahko nadgradimo s prihodnjim srečanjem mešane komisije med RS in AD FJK, načrtovanim 27. septembra, zasedanjem ministrov obeh vlad, novembra 2010 ter ustrezno koordinacijo energetskih in infrastrukturnih projektov, s spoštovanjem varovanja okolja.

Srečanje veleposlanika Mirošiča z vladnim komisarjem AD FJK Alessandrom Giacchettijem