Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
13.07.2020  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Italijanske republke Sergio Mattarella sta se skupaj udeležila obeležitve 100. obletnice požiga in slovesne vrnitve Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji

Predsednik Pahor in predsednik Mattarella ste se skupaj udeležila obeležitve 100. obletnice požiga in slovesne vrnitve Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji. Predsednika sta pred osrednjo slovesnostjo ob vrnitvi Narodnega doma Slovencem skupaj položila venca k spominskemu obeležju pri Bazoviški fojbi in k spomeniku bazoviškim junakom. S tem skupnim pietetnim dejanjem sta želela v evropskem duhu in ob medsebojnem spoštovanju obrniti nov list skupne prihodnosti obeh narodov.

 

Ob navzočnosti slovenskega predsednika Pahorja in italijanskega predsednika Mattarelle se je nato na Prefekturi v Trstu odvila svečana slovesnost podpisa dokumenta, s katerim je Narodni dom prešel v last slovenske narodne skupnosti v Italiji Ob tem zgodovinskem dogodku je v okviru slovesnosti potekala posebna skupna svečanost vročitve najvišjih državnih odlikovanj Slovenije in Italije tržaškemu Slovencu Borisu Pahorju.

 

Program obiska predsednika republike Boruta Pahorja se bo sklenil s svečanim kosilom, ki ga bo v prostorih Prefekture priredil predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella.