Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.11.2019  

Slovenska filma Posledice in Lovka na filmskem festivalu MedFilm v Rimu 9. in 13. novembra 2019

Od  8. do 21. novembra bo v Rimu potekala 25. izdaja Medfilm festivala, ki je v preteklosti že gostil  slovenske filmske režiserje: Karpa Godino, Damjana Kozoleta, Jana Cvitkoviča, Matjaža Ivanišina...Filmski festival predstavlja države, ki se Mediterana dotikajo s svojim morjem, kulturo in filmom.

Letošnji festival bo slovensko kinematografijo predstavil z dvema filmoma: celovečernim filmom Posledice (2018) režiserja Darka Štanteta, ki je od premiere septembra 2018 v Torontu obiskal veliko svetovnih festivalov in prejel nekaj mednarodnih nagrad. To bo italijanska festivalska premiera Štantetovega prvenca, ki je pristna in čustveno nabita pripoved, ki pod surovo objestnostjo razkriva nežnosti in ranljivosti »problematičnih mulcev« v vzgojnih zavodih«.

Film bo na sporedu v soboto, 9. novembra 2019 ob 19:30 v kinu Cinema Savoy (via Bergamo 17-25), ob prisotnosti režiserja. Predstavljen bo v programu filmov, ki so že »zasijali« na pomembnih festivalih: med njimi je film To morajo biti nebesa režiserja Elia Suleimana, posebna omemba žirije iz zadnjega festivala v Cannesu, Sinonimi režiserja Nadava Lapida, zlati medved iz zadnjega Berlinala. Film Posledice je nastal v produkciji Temporama.

V mednarodnem tekmovalnem programu kratkih filmov pa bo predvajan kratki film Lovka režiserke Urške Djukić, ki j nastal v produkciji Nosorogi in koprodukciji RTV Slovenija. Film je zgodba o Silvi, ženski srednjih let, ki je izgubila stik s svojo žensko platjo. Zagnana lovka gre prvič na lov s svojo hčerko. Iniciacijski ritual ne poteka kot bi moral: Silva se domov ne vrne samo z divjim prašičem, temveč tudi s kljuvajočim vprašanjem o lastni identiteti.

V glavni vlogi Silve je nastopila igralka Nataša Barbara Gračner. Film bo na sporedu v sredo, 13 novembra ob 17:30 v kinu Cinema Savoy. To bo mednarodna premiera filma, ki so ga ob režiserki ustvarili direktor fotografije Lev Predan Kovarski, montažer Miloš Kalusek, oblikovalca scenografije Gregor Nartnik in Minea Sončan Mihajlović, oblikovalka kostumov  Tina Bonča , oblikovalka maske Lija Ivančič in producentka Marina Gumzi. V ostalih vlogah so nastopili še Ana Penca, Gojmir Lešnjak in Lučka Počkaj.

Obe projekciji slovenskih filmov v Rimu je podprlo Veleposlaništvo RS v Rimu v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, ki je tudi sofinancer obeh filmov.