Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
23.10.2019  

Udeležba veleposlanika Kunstlja na 15. Mednarodnem forumu Mitteleuropa z naslovom "1989-2019: Ponovno prebujenje Srednje Evrope, Nostalgija za prihodnostjo"

18. oktobra se je veleposlanik Kunstelj v Vidmu udeležil 15. Mednarodnega foruma Mitteleuropa z naslovom "1989-2019: Ponovno prebujenje Srednje Evrope, Nostalgija za Prihodnostjo".

Veleposlanik Kunstelj je v uvodnem nagovoru izpostavil, da naslov letošnjega foruma "Prebujenje Evrope" prihaja v pomembnem trenutku, saj gre po eni strani za 30. letnico tektonskih premikov v Evropi, po drugi strani pa v nekaj tednih začenja delo nova Evropska komisija, ki se bo v naslednjem mandatu soočila z verjetno največjim številom izzivov v svoji zgodovini.

Veleposlanik Kunstelj je v nadaljevanju poudaril, da se nahajamo v prostoru blizu Ogleja, ki je poleg drugih srednjeevropskih narodov pomembno zaznamoval tudi zgodovino Slovencev, ne glede na kateri strani meje so živeli in kako se je imenovala njihova država. Ta prostor je kot stičišče narodov in kultur. Društvo Mitteleuropa je naredila za prostor dialoga o Evropi, geopolitiki, kulturi in religiji. Dialoga, ki preizprašuje sedanjost, predvsem pa pri iskanju skupnih imenovalcev ustvarja humus za plodovit dialog tudi v širšem okviru EU in celotne Evrope.