Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
27.05.2019  

Simpozij Towards a Circular Economy: A Zero Waste Programme for Slovenia v okviru tedna Milano Arch Week

Milano, 26.5. - V nedeljo, 26. maja 2019 je bil na razstavišču La Triennale di Milano v Milanu v okviru tedna Milano Arch Week organiziran simpozij z izjemno aktualnim naslovom: Towards a Circular Economy: A Zero Waste Programme for Slovenia.

Poleg ALUO Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani so pri njegovi pripravi in izvedbi sodelovali še Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za okolje in prostor, Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Ministrstvo za zunanje zadeve – Gospodarski urad RS v Milanu

Predstavniki Triennala Milano Laura Agnesi, Marco Sammicheli in Sheida Ghomashchi, ki so uokvirili vsebino simpozija, je o krožnem gospodarstvu v imenu Vlade RS nastopila gospa Marjana Dermelj iz Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Doc. dr. Barbara Predan z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje predstavila knjigo Misliti pogoje našega časa/Thinking the Conditions of Our Time, ki govori o njihovem projektu na letošnji razstavi na Triennalu v Milanu z naslovom Broken Nature: Design Takes on Human Survival. Ključni nastop na simpoziju je imela gospa Marjetica Potrč, umetnica in arhitektka. Udeležence je pozdravil konzul Zorko Pelikan, vodja Gospodarskega urada RS v Milanu. Simpozij, na katerem je bila izpostavljena nujnost odgovornega dialoga med gospodarstvo, dizajnom in uvajanjem novih tehnologij, se je zaključil s pogovorom med doc. dr. Barbaro Predan in umetnico in arhitektko Marjetico Potrč.

Predstavitev prizadevanj slovenske države na področju krožnega gospodarstva, uvajanje novih tehnologij, ki družbo peljejo v okolje doslednega zmanjševanja odpadkov in usposabljanje oblikovalcev za še bolj odgovorno vlogo do našega prostora je bila v izjemnem okolju Triennala sredi številnih obiskovalcev z vsega sveta, ki se profesionalno ali samo ljubiteljsko ukvarjajo s temi vprašanji.

Slovenija se je tudi ob tej priložnosti mednarodni javnosti predstavila kot zelena, kreativna in pametna, ki bo ta načela uveljavljala tudi med svojim predsedovanjem Svetu EU v letu 2021. Spodbujanje trajnostnega razvoja skozi kulturni in kreativni sektor postaja ena od najpomembnejših prioritet našega časa.

Razstava Broken Nature: Design Takes on Human Survival, v okviru katere je v slovenskem paviljonu razstavljen projekt, ki ga je pod mentorstvom doc. dr. Barbare Predan pripravila skupina podiplomskih študentov oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, je odprta še do 1. septembra 2019.