Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
22.03.2019  

Slovenska pesnica Barbara Korun na pesniškem večeru v Rimu

Rim, 21. marec - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu je ob Svetovnem dnevu poezije 21. marca v okviru rimske sekcije mreže kulturnih inštitutov EU (EUNIC) sodelovalo pri pesniškem branju v počastitev evropskih sodobnih poetik in jezikov. Slovenske barve je letos zastopala pesnica Barbara Korun.
Pesniški večer, na katerem je sodelovalo dvanajst pesnikov iz različnih evropskih držav je v izvirnem jeziku bralo svoje pesmi (istočasno so bili predvajani prevodi pesmi v italijanski jezik), je predstavljal enkratno priložnost podrobneje spoznati sodobno evropsko pesniško ustvarjanje.

 

 


Dogodek, ki ga je povezoval novinar Marco Dotti, je potekal ob glasbeni spremljavi študentov Konservatorija za glasbo Santa Cecilia  iz Rima.

Svoje poezije so brali naslednji pesniki: Hans Eichhorn iz Avstrije, Margarita Petkova iz Bolgarije, Antonella Anedda iz Italije, Anna Frajlich iz Poljske, Pedro Mexia iz Portugalske, Dinu Flamand iz Romunije, Ján Gavurra iz Slovaške, Aurora Luque iz Španije, Michelle Steinbeck iz Švice, Balázs  Szálinger iz Madžarske in Barbara Korun iz Slovenije.

 


Barbara Korun, pesnica, kritičarka, esejistka, rojena 1963 v Ljubljani, je po diplomi iz slovenistike in primerjalne književnosti  skoraj dvajset let poučevala literaturo na ljubljanskih gimnazijah, delala kot lektorica in dramaturginja v različnih gledališčih, trenutno je samozaposlena v kulturi. Po izidu svoje prve knjige leta 1999 je začela nastopati kot moderatorica literarnih dogodkov in mentorica pesniških delavnic. Izdala je šest samostojnih pesniški zbirk ter trinajst v prevodih, za četrto, Pridem takoj(2011), je prejela zlato ptico in Veronikino nagrado. Nastopila je na skoraj vseh pomembnejših slovenskih literarnih festivalih ter na mnogih v tujini, njene pesmi so izšle v številnih antologijah po svetu in doma v več kot dvajsetih jezikih. Prejela je tudi dve mednarodni nagradi v Italiji: za intimistično poezijo in za kombinacijo umetniškega dela in socialnega angažmaja. Sedmo leto vodi redna mesečna srečanja s poezijo, ki jo pišejo ženske, z naslovom Pesnice za pesnice.