Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
11.03.2019  

Zgodovinska retrospektiva Karpa Godine na 37. Bergamo Film Meeting med 11. in 14. marcem 2019

V okviru 37. Mednarodnega festivala Bergamo Film Meeting bo letos predstavljena retrospektiva filmov slovenskega režiserja Karpa Godine.

Zgodovinska retrospektiva Karpa Godine režiserja, scenarista, direktorja fotografije in montažerja na festivalu v Bergamu sledi odmevni predstavitvi v newyorškem muzeju MoMA oktobra lani. Karpo Godina, ki je prejemnik Prešernove (2003), Badjurove (2013) in Štigličeve nagrade (2018) za življenjsko delo bo v Bergamu med 11. in 14. marcem tudi osebno predstavil vse tri celovečerne filme: Umetni raj (1990), Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982) in Splav Meduze (1980), ob njih pa tudi kratke filme, ki jih je posnel v 60. in 70. letih preteklega stoletja. Prikazan bo tudi celovečerni dokumentarni film Zgodba o gospodu P.F. iz leta 2002, ki nam prikaže življenje izumitelja Petra Florjančiča, ki je ravnokar praznoval 100 let.

Karpo Godina se je rodil v Makedoniji in je diplomiral iz režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je kasneje tudi predaval. Velja za pomembno osebnost jugoslovanskega filma in pomembnega predstavnika jugoslovanskega črnega vala, ob Želimirju Žilniku in Lordanu Zafranoviću.

Sodelovanje z obema režiserjema bosta v Bergamu obeležila filma, pri katerih je Godina sodeloval kot direktor fotografije: Zgodnja dela (1969) režiserja Želimirja Žilnika in Okupacija v 26 slikah (1978) režiserja Lordana Zafranovića. V Sloveniji je v sedemdesetih in osemdesetih leti sodeloval z letošnjim Prešernovim nagrajencem, filmskim režiserjem Filipom Robarjem Dorinom, s katerim je kot direktor fotografije posnel kratki film Xenia na gostovanju (1975) in celovečerni film Ovni in mamuti (1985).

V Bergamu bodo prikazali kratki film Xenia na gostovanju, o katerem je Rada Sesić, selektorica različnih evropskih dokumentarnih filmov, zapisala: »O čemer se danes pogosto razpravlja, o tanki črti med igranim in dokumentarnim filmom, so  pred 40 leti imeli za samoumevno.«

Na sporedu bo tudi filmski esej, čisto poseben portret avtorja - Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina iz leta 2013.

V sredo, 13. marca ob 19. uri se bo Karpo Godina srečal z akreditiranimi obiskovalci festivala in občinstvom v osrednji mestni knjižnici.

Med bivanjem v Bergamu bodo slovenskega filmskega gosta v torek, 12. marca, na vabilo filmskega tednika Film TV odpeljali tudi v bližnji Milano, kjer bodo v njihovem prireditvenem prostoru predvajali film Rdeči Boogie ali Kaj ti je deklica, po katerem bo sledil pogovor z novinarji tednika in občinstvom.

Retrospektivo so omogočili Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu.

Letošnji festival bo drugo retrospektivo posvetil Jean-Pierre Léaudu, najbolj znanemu igralcu francoskega Novega vala. Sekcija EUROPE, NOW! je posvečena delom dveh sodobnih režiserjev: Bentu Hamerju iz Norveške in Albertu Rodríguezu iz Španije, tu bo tudi hommage škotskemu režiserju in igralcu Petru Mullanu, fokus na animirane filme Poljaka Mariusza Wilczyńskega, ter sedem celovečernih filmov - italijanskih premier v tekmovalnem igranem  programu in 15 dokumentarcev v tekmovalnem programu Close Up.

Več informacij je dostopnih na:

https://www.bergamofilmmeeting.it/karpogodina

https://www.bergamofilmmeeting.it/karpogodina-en