Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
20.07.2018  

Izbrana slovenska zmagovalka mednarodnega literarnega natečaja za najboljšo kratko zgodbo ENERGHEIA 2018

Rim, 20. julij 2018 – Najboljša zgodba iz Slovenije v mednarodnem literarnem natečaju ENERGHEIA 2018, ki se vsako leto podeljuje v Materi na jugu Italije, je "Pobiralci čustev" (v prevodu "I raccoglitori di emozioni") avtorice Tanje Špes. Šestindvajsetletna Mariborčanka, ki od malega goji strast do branja in pisanja, ki so po njenem mnenju vir znanja, bo skupaj z drugimi nagrajenci iz Italije in ostalih evropskih držav, ki so sodelovale pri projektu, prevzela nagrado na slavnostni podelitvi, ki bo potekala 15. septembra v osrednjem muzeju “D. Ridola” v Materi.

 Tanja Špes

Zmagovalna zgodba "Pobiralci čustev", ki jo po določenih vidikih lahko uvrstimo med nadrealne, pripoveduje zgodbo dveh mladih, ki "pobirata" neizrečene želje in čustva navadnih ljudi, izgubljenih v vsakdanjiku. Gre za intimno zgodbo o nesposobnosti medsebojnega sporazumevanja med ljudmi pri vsakodnevnem delovanju v velikih mestih, ki se ustavi pri razmisleku o tem, kako so pomembni medsebojni odnosi.

Drugi dve zgodbi, ki sta se uvrstili v finale slovenske nagrade Energheia 2018 sta "Spoved poslednjega solipsista" triindvajsetletnega Ptujčana Primoža Vidoviča in "Bela kava" Ljubljančana Omarja Aita Si Mohameda.

Izmed 19 kratkih zgodb, ki so prispele s strani mladih slovenskih piscev na Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru je komisija izbrala tri najboljše, ki so bile ob pomoči Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu prevedene v italijanščino in poslane v Matero. Žirija v Materi, v kateri so ugledni italijanski pisatelji in literarni kritiki, je izmed treh zgodb slovenskih piscev izbrala zgodbo "Pobiralci čustev", njeno avtorico pa povabila na slavnostno podelitev nagrad, ki bo 15. septembra 2018 v Materi - prihodnji evropski prestolnici kulture. Vse tri zgodbe bodo objavljene v tiskani antologiji skupaj z ostalimi zmagovalnimi zgodbami.

Literarna nagrada Energheia se podeljuje za najboljšo zgodbo že 24 let v čudovitem srednjeveškem ambientu v Materi, ki bo leta 2019 gostila Evropsko prestolnico kulture. Matera leži blizu »pete« italijanskega škornja v pokrajini Bazilikata, ki je tudi pokrovitelj natečaja. V zadnjih letih pri nagradi sodelujejo tudi mladi pisatelji iz Francije, Španije, Madžarske, Libanona, Izraela in Palestine, letos pa so s pomočjo slovenskega veleposlaništva v Italiji pri natečaju sodelovali tudi slovenski avtorji.

Vse tri slovenske zgodbe so objavljene na spletni strani nagrade v slovenščini in italijanščini:

POBIRALCI ČUSTEV

SPOVED POSLEDNJEGA SOLIPSISTA

BELA KAVA