Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
16.07.2018  

Violončelistka Urška Horvat s Klavirskim triom Avant zaključila poletni festival "I Giardini della Filarmonica" v Rimu

Rim, 17. julij 2018 – Mlada in nadarjena slovenska violončelistka Urška Horvat je 14. julija 2018 nastopila s Klavirskim triom Avant na zaključnem večeru poletnega mednarodnega glasbenega festivala "I Garidini della Filarmonica" (Vrtovi filharmonije) v vrtu Rimske filharmonične akademije. Klavirski trio Avant, ki ga poleg Urške Horvat sestavljajo še italijanski pianist Alessandro Viale in italijanska violinistka Rebecca Raimondi, je zaigral zaključni koncert klasičnega dela festivala s programom od klasičnih del Brahmsa in Suka do sodobnega sicilijanskega skladatelja Orazia Sciortina, čigar delo Klaviertrio (2012) je trio izvedel premierno.

 

Klavirski trio Avant, ki ga sestavljajo mladi glasbeniki Urška Horvat, Rebecca Raimondi in Alessandro Viale, je nastal pred letom dni v Londonu, kjer je od prvega nastopa požel navdušenje, zahvaljujoč talentu in strasti do komorne glasbe posameznih članov pa njegov ugled hitro raste tudi na mednarodnem nivoju. Med njihovimi prvimi nastopi velja omeniti nastop na festivalu "Comporre Oggi 2017" na Konzervatoriju "A. Casella" v L'Aquili, kakor tudi zaključni koncert festivala "Debussy and Beyond" z orkestrom Trinity Laban Symphony Orchestra.

Trio je bil izbran kot ena štirih zasedb, ki se bo udeležila uglednega festivala Trondheim Chamber Music Festival septembra na Norveškem, ki mu bo sledila turneja koncertov in masterclassov v različnih mestih po Indiji, alla Oxford Mission di Calcutta e all’Autumn Fest Hyderabad.

 Pianist Alessandro Viale, violončelistka Urška Horvat in violinistka Rebecca Raimondi 

Poletni festival "Vrtovi filharmonije" je del programa rimskega poletja (Estate Romana), ki ga podpira Občina Rim. V programu poletnega festivala je bilo letos 30 koncertov različnih glasbenih žanrov, od klasične in jazz do sodobne, etno in baročne glasbe. Na njem so letos poleg italijanskega klarinetista Alessandra Carbonareja ter znanega italijanskega glasbenika in skladatelja Germana Mazzocchettija nastopili številni mednarodno uveljavljeni umetniki iz različnih držav, kot so japonski duet Ichikawa - Mochizuki, portugalski kitarist fada Custodio Castelo, indijska glasbenika Ganesh in Kumaresh. Na festivalu, ki poteka že skoraj desetletje, so v preteklosti med drugim nastopili znani glasbeniki, kot so Maxim Vengerov, Sol Gabetta in Katia Buniatischvili.

 Prva svetovalka na slovenskem veleposlaništvu mag. Nataša Kos, violončelistka Urška Horvat in arhitektka Paola Pisanelli Nero