Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
16.07.2018  

Umetniška skupina IRWIN na skupinski razstavi "No Man's Library / La Biblioteca di Tutti" v Sassariju na Sardiniji

Rim, 16. julij 2018 – Slovenska umetniška skupina IRWIN je sodelovala na skupinski razstavi z naslovom "No Man's Library / La Biblioteca di Tutti", ki je potekala med 11. majem in 30. junijem 2018 v prostorih nekdanje univerzitetne knjižnici v Sassariju na Sardiniji. IRWIN, ki ga je zastopal Roman Uranjek, je v Sassariju predstavil delo "Čas za novo državo, nekateri pravijo, da lahko tam najdeš srečo, 2018" (TIME FOR A NEW STATE, some say you can find happiness there, 2018). S projektom je IRWIN izrazil vizijo novega sveta, ki ima v središču umetnost in ki je sposoben sprejeti številne družbene in politične spremembe našega časa, ne da bi pri tem izgubil temeljne ideale.

 Francesca Pellicci iz Zerynthie in Roman Uranjek (IRWIN)

Na razstavi, ki jo je organizirala kulturna organizacija Zerynthia iz Rima, je bila vsakemu od 54 umetnikov iz 16 različnih držav in 4 različnih generacij zaupana ena knjižna polica po abecednem redu od A do Z, da jo zapolnijo s svojo umetniško vizijo o skupnem javnem prostoru.

 IRWIN

Umetniki, ki do sodelovali pri skupinski razstavi, so prišli s celega sveta:
Mario Airò / Maria Thereza Alves / Marco Bagnoli / Massimo Bartolini / Gianfrano
Baruchello / Elisabetta Benassi / Rossella Biscotti / Katinka Bock / Paolo Canevari /
Jimmie Durham / Bruna Esposito / Jan Fabre / Matteo Fato / Marco Fedele di Catrano /
Federico Fusj / Rainer Ganahl / Alberto Garutti / gerlach en koop / Laura Grisi / H.H.
Lim / Fabrice Hyber / IRWIN / Franz Kapfer / Gülsün Karamustafa / Koo Jeong A /
Donatella Landi / Felice Levini / Sergio Lombardo / Mark Manders / Kris Martin / Liliana
Moro / Hidetoshi Nagasawa / Matteo Nasini / Olaf Nicolai / Maria Nordman / Luigi
Ontani / Luca Maria Patella / Luana Perilli / Cesare Pietroiusti / Alfredo Pirri /
Michelangelo Pistoletto / Annie Ratti / Gert Robijns / Remo Salvadori / Maurizio Savini /
ManfreDu Schu / Roman Signer / Ettore Spalletti / Michele Spanghero / Donatella
Spaziani / Leonid Tishkov / Luca Vitone / Erwin Wurm / Zafos Xagoraris
Fotografi: Claudio Abate, Elisabetta Catalano, Gino Di Paolo, Attilio Maranzano,
Massimo Piersanti

Med posebnima gostoma razstave sta bili Yona Friedman in Maria Ali, video projekcije pa so izvedli ugledni umetniki Jean-Baptiste Decavèle, Bernhard Riff, Antonio Trimani, Tommaso Trini in Ferdinando Vicentini Orgnani.

IRWIN (Ljubljana, 1983) je slovenska umetniška skupina, ki se že preko 30 let ukvarja s t.i. retroprincipom:  ne gre za slog ali za umetniški trend, temveč za način razmišljanja, ravnanja in delovanja. Pri pristopu sledijo ustvarjanju posebnega vizualnega jezika, s katerim analizirajo zgodovino evropske umetnosti in čudaški odnos med avantgardo in totalitarizmom. "Zahodnemu modernizmu" zoperstavljajo "retroavantgardo" "Vzhodnega modernizma", pri čemer odkrivajo izumetničenost zgodovinskih umetniških struktur, ki so ustvarjene na zahodu.

Skupina, ki jo sestavljajo umetniki Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik, je svoje ime je prevzela od nekdanje tovarne ur v Chicagu. Leta 1984 je skupina Irwin s skupaj tem gledališčem (oz. njegovini kasnejšimi reinkarnacijami pod vodstvom Dragana Živadinova) in skupino Laibach soustanovila umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK); Roman Uranjek in Miran Mohar sta bila tudi člana njenega oblikovalskega studia Novi kolektivizem (NK).