Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
10.07.2018  

Nastop violončelistke Urške Horvat s Klavirskim triom Avant na festivalu "I Giardini della Filarmonica" v Rimu

Rim, 10. julij 2018 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu vabi na koncert slovenske violončelistke Urške Horvat, ki bo 14. julija 2018 s Klavirskim triom Avant nastopila na mednarodnem glasbenem festivalu "I Garidini della Filarmonica" (Vrtovi filharmonije). Italijansko-slovenska zasedba Klavirskega tria Avant - poleg Urške Horvat še pianist Alessandro Viale in violinistka Rebecca Raimondi, ki prihajata iz Italije – bo koncertirala ob 20. uri v dvorani Casella (Sala Casella) v vrtu Rimske filharmonične akademije na ulici Flaminia 118 v središču Rima.

 Italijansko-slovenski Klavirski trio Avant

Urška Horvat je mlada in nadarjena violončelistka. Kot udeleženka mednarodnih tekmovanj v Angliji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem je osvojila naslednje nagrade: prva mesta na tekmovanjih Music Club of London 2017, Soloists' Competition 2016, Leonard Smith and Felicity Young Competition 2016, Vera Kantrovitch Bach Competition 2015, drugo in tretje mesto na tekmovanjih Wettbewerb fur Violoncello Liezen (Avstrija), in Young International Janigro Competition (Hrvaška), leta 2000 pa zasedla prvo mesto na državnem tekmovanju TEMSIG v Ljubljani. Po uspešno opravljenih avdicijah v letu 2017 je postala članica prestižne organizacije Live Music Now in fundacije Concordia Foundation v Londonu. V različnih komornih zasedbah in kot solistka je Urška nastopila po Sloveniji, Angliji, Belgiji, Švici, Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji, Turčiji, na Hrvaškem, Češkem, Slovaškem in Madžarskem. Kot solistka je koncertirala z orkestri Conservatoire Royal de Mons (Belgija), London Meridian Players,  London Euphonia Orchestra, leta 2016 pa požela navdušenje z Dvořákovim koncertom v ugledni dvorani Cadogan Hall z orkestrom Trinity Laban Symphony Orchestra. Pojavila se je na različnih odrih kot so Mala in Velika dvorana Slovenske Filharmonije, Viteška dvorana v Križankah v Ljubljani, Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Unionska dvorana v Mariboru, Wigmore Hall, St. Martin in the Fields, St. James's Piccadilly, Cadogan Hall, King's Place, St. John's Smith Square, Southbank Centre, Flagey v Bruslju, Velika dvorana berlinske filharmonije.

 Urška Horvat

 

Poletni festival 'I Giardini della Filarmonica' je del programa akademije, ki obsega okrog 30 koncertov različnih glasbenih žanrov, od klasične in jazz do sodobne, etno in baročne glasbe. Na njem bodo letos poleg italijanskega klarinetista Alessandra Carbonareja ter znanega italijanskega glasbenika in skladatelja Germana Mazzocchettija nastopili številni mednarodno uveljavljeni umetniki iz različnih držav, kot so japonski duet Ichikawa - Mochizuki, portugalski kitarist fada Custodio Castelo, indijska glasbenika Ganesh in Kumaresh. Na festivalu, ki poteka že skoraj desetletje, so v preteklosti med drugim nastopili znani glasbeniki, kot so Maxim Vengerov, Sol Gabetta in Katia Buniatischvili.

Celoten program festivala najdete TUKAJ.

Rimska filharmonična akademija, ustanovljena leta 1821, je ena najstarejših glasbenih ustanov v italijanski prestolnici in v Italiji. V zadnjem pol stoletja domuje v prestižni zgodovinski palači Palazzina Vagnuzzi s prostranim vrtom, v katerem je dvorana Casella z okrog 200 sedeži. Zaradi bogatega in skozi vse leto potekajočega programa koncertov, oper, baletnih predstav in predstav glasbenega gledališča se akademija uvršča v eno najuglednejših koncertnih ustanov v Italiji.