Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
02.07.2018  

Sredozemlje v ospredju evropske politike

Rim, 28. junij 2018 – Državni sekretar Iztok Mirošič je danes nastopil na panelu 2. zasedanja Rimskega sredozemskega foruma z naslovom "Novo zavezništvo za deljeno varnost in vključujočo rast", ki je pod pokroviteljstvom Italijanske vlade potekala v Poslanski zbornici Italijanske republike. V okviru obiska v Rimu je državni sekretar Mirošič ob 70. obletnici smrti Cirila Kotnika, ki je 29. junija, položil cvetje ob spominski plošči na pročelju Kotnikovega zadnjega domovanja na ulici Salaria.


 
Državni sekretar Mirošič je na konferenci nastopil na uvodnem panelu z naslovom ''Na poti novi k novi agendi za stabilnost, varnost in identiteto v Sredozemlju''. V svojem govoru je poudaril močan interes Slovenije za stabilnost in razvoj južnega Sredozemlja, ki se sooča z izzivi, ki neposredno vplivajo tudi na varnost v Evropi. Državni sekretar Mirošič je poudaril, da je Slovenija prva izkazala solidarnost z Italijo, ko je kot edina država EU sodelovala s svojo ladjo v operaciji Mare Nostrum, s čimer je Uniji želela dati predvsem politično sporočilo. Slovenija se je leta 2015 uspešno soočila z balkansko migracijsko potjo, ko je državo z 2 milijonoma prebivalcev prečkalo kar milijon beguncev. V svojem govoru je izpostavil, da je učinkovito reševanje migracijskega vprašanja tudi v interesu Slovenije, saj obstaja grožnja, da se balkanska pot kmalu ponovi.


Državni sekretar Mirošič je povedal, da v Evropski uniji trenutno poteka živahna razprava o dveh reformah, reformi evropskega azilnega sistema in z njo povezani schengenski reformi, s katero tvegamo izgubiti temeljne pravice EU, kot je svoboda gibanja. Omenil je tudi Evrosredozemsko univerzo (EMUNI) in Unijo za Sredozemlje ter izrazil zadovoljstvo, da je slednja v svoj delovni načrt prevzela slovensko pobudo Pozitivne agende za mlade v Sredozemlju, ki jo je Slovenija razvila na Zahodnem Balkanu. Kot eno slovenskih vodilnih prioritet je izpostavil opolnomočenje mladih ter ob tem izrazil prepričanje, da morajo mladi ostati v središču pozornosti delovanja mednarodne skupnosti.


Državni sekretar Mirošič je predavanje zaključil z mislijo, da Sredozemlje mora postati del evropskih politik. Pri reševanju migracijskega vprašanja je potrebna večja solidarnost, odgovornost in zaupanje med članicami EU, kar so tudi temeljne vrednote, na podlagi katerih je Unija nastala. Z novimi izzivi, kot je brexit, Evropska unija namreč tvega izgubiti priložnost prevzeti vodilno vlogo pri spodbujanju širšega dialoga za vzpostavitev usklajene skupne migracijske politike na globalnem nivoju, je zaključil državni sekretar Mirošič.


V okviru obiska v Rimu je državni sekretar Mirošič ob 70. obletnici smrti slovenskega diplomata Cirila Kotnika 29. junija položil cvetje ob dvojezični spominski plošči na pročelju Kotnikovega zadnjega domovanja na ulici Salaria.

 Državni sekretar Iztok Mirošič in slovenski veleposlanik Bogdan Benko pred spominsko ploščo Cirilu Kotniku

Prispevek RTV Slovenija je na ogled TUKAJ.