Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
02.07.2018  

Italija in Slovenija bosta nadaljevali dobrososedske odnose

Rim, 28. junij 2018 – Državni sekretar Iztok Mirošič se je v okviru svojega obiska v Rimu, kjer je sodeloval na panelu 2. zasedanja Rimskega sredozemskega foruma, srečal z državno sekretarko Emanuelo Claudio Del Re in generalno sekretarko Elisabetto Belloni na italijanskem ministrstvu za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, s katerima je obravnaval bilateralne in aktualne evropske teme ter potrdil nadaljevanje odličnega sodelovanja med sosednjima državama.

 

Srečanje državnega sekretarja Mirošiča z državno sekretarko na ministrstvu za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Emanuelo Claudio Del Re je bilo prvo srečanje med namestnikoma ministrov, ki je potrdilo zelo dobre odnose in interes za nadaljevanje rednega prijateljskega dialoga med predstavniki obeh držav. V pogovorih sta se sogovornika osredotočila predvsem na dvostransko sodelovanje med državama, prihodnost Evropske unije, Sredozemlje in migracije. V zvezi z Zahodnim Balkanom z Italijo delimo stališče glede pomena stabilnosti in napredka držav Zahodnega Balkana pri približevanju EU. Državni sekretar  Mirošič je poudaril, da bo Slovenija nadaljevala s proaktivnim delovanjem v regiji ter s konkretnimi pobudami, kar je italijanska sogovornica pohvalila kot pozitiven primer. Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki skupaj z italijansko narodno skupnostjo v Sloveniji predstavlja pomembno vez med obema državama. Sogovornika sta se strinjala, da se razvoj zelo dobrih odnosov med državama nadaljuje tudi z vzpostavitvijo nove vlade.

 Državni sekretar Iztok Mirošič in državna sekretarka Emanuela Claudia Del Re

Na srečanju z generalno sekretarko na ministrstvu za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Elisabetto Belloni sta se sogovornika dogovorila za vzpostavitev bilateralnih konzultacij o Zahodnem Balkanu na ustrezni ravni med obema ministrstvoma. Sogovornika sta izmenjala stališča glede Sredozemlja in migracij, posebej v luči zadnjih srečanj, tako v okviru neformalnega srečanja voditeljev na temo migracij in evropske azilne politike 24. junija v Bruslju kot tudi zasedanja Sveta EU za splošne zadeve (GAC) v Luksemburgu 26. junija pred zasedanjem Evropskega sveta 28. in 29. junija v Bruslju. Državni sekretar Mirošič je poudaril, da mora biti primarni cilj vseh aktivnosti držav članic zmanjšanje migracijskih tokov, pri čemer je treba v večji meri kot doslej aktivneje reševati vzroke migracij in sodelovati z državami izvora. Generalna sekretarka Bellonijeva je sogovornika obvestila o predlogu migracijskega paketa, ki je bil predstavljen na neformalnem srečanju v Bruslju in, ki poziva k delitvi odgovornosti med evropskimi partnerji. Sogovornika sta se dotaknila tudi drugih aktualnih evropskih tem, od približevanja držav Zahodnega Balkana Evropski uniji do sprejemanja reforme skupnega evropskega azilnega sistema in schengenske reforme.

 Državni sekretar Iztok Mirošič in generalna sekretarka Elisabetta Belloni