Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
13.06.2018  

O pomenu čebel in slovenske pobude za Svetovni dan čebel na okrogli mizi v Rimu

Rim, 13. junij 2018 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji je obeležilo prvi svetovni dan čebel z okroglo mizo, ki je potekala sinoči v "skritem" vrtu Hotela Il Palazzetto v zgodovinskem mestnem jedru Rima. Na okrogli mizi, ki jo je veleposlaništvo organiziralo skupaj s Think Tankom "Trinità dei Monti" iz Rima, so strokovnjaki želeli opozoriti na pomen ohranjanja čebel in drugih opraševalcev za zmanjševanje revščine, izkoreninjanje lakote ter ohranjanje zdravega okolja in njegove biotske raznovrstnosti.

 Direktor Naravoslovnega muzeja Lubriano Mirko Pacioni, slovenski veleposlanik Bogdan Benko, predsednik Think Tanka "Trinità dei Monti" Pierluigi Testa in generalni sekretar Apimondije Riccardo Jannoni-Sebastianini

Okroglo mizo, ki jo je vodil predsednik Think Tanka "Trinità dei Monti" Pierluigi Testa, je odprl veleposlanik Republike Slovenije v Italiji in stalni predstavnik Republike Slovenije pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu Bogdan Benko. Uvodoma je orisal razvojne točke pobude Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel, od zamisli slovenskih čebelarjev za razglasitev nacionalnega dneva čebel do sprejetja resolucije, s katero je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov decembra lani v New Yorku soglasno razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Veleposlanik Benko je v svojem govoru izpostavil neprecenljivo vlogo čebel in drugih opraševalcev z ekonomskega, okoljskega in družbenega vidika. Poleg tega bo pobuda Slovenije, da vsako leto praznujemo svetovni dan čebel, bistveno pospešila mednarodno sodelovanje pri reševanju globalnih vprašanj, kot so prehranska varnost, izkoreninjenje lakote in ohranjanje zdravega okolja. Na ta način bo Slovenija pomembno prispevala k izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja, ki so opredeljeni v Agendi 2030 za trajnostni razvoj, je še poudaril veleposlanik Benko.

 Slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko

Riccardo Jannoni-Sebastianini, generalni sekretar Mednarodne zveze čebelarskih organizacij Apimondia, je predstavil aktivnosti in zgodovino ene najstarejših federacij na svetu, ki združuje čebelarske zveze iz celega sveta. V svojem nastopu je izpostavil pomen sodelovanja federacije Apimondia z Organizacijo ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ter soodvisnost človeka, narave in čebel. Sloveniji se je zahvalil za njeno pobudo in za njeno prizadevanje, da je na mednarodni ravni opozorila na pomen ohranjanja čebel in drugih opraševalcev za človeštvo. Apimondia je pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel podprla že septembra 2015 na 44. mednarodnem kongresu v Južni Koreji.

 Pierluigi Testa

Direktor Naravoslovnega muzeja Lubriano Mirko Pacioni je predstavil izobraževalni program Čebelarske šole Etrurije, katere ustanovitelj je in v kateri so v zadnjih petih letih organizirali že 249 tečajev za čebelarje iz 15 različnih italijanskih pokrajin. Pacioni se je zahvalil Sloveniji za pobudo in slovenskemu veleposlaništvu v Rimu za izjemno uspešno mednarodno konferenco, ki jo je organizirala teden pred prvim svetovnim dnevom čebel  12. maja v Lubrianu.

 Mirko Pacioni
 

Okrogla miza ob prvem Svetovnem dnevu čebel, ki jo je veleposlaništvo organiziralo z neodvisnim italijanskim think tankom "Trinità dei Monti" iz Rima, ki že od leta 2012 organizira na prestižnem sedežu nad španskimi stopnicami mesečne debate o aktualnih družbenih temah, je bila odlična priložnost za ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev za ohranjanje našega planeta ter o tem, kako lahko lokalna pobuda ene majhne države uspe na svetovni ravni.

 Slovenski veleposlanik Bogdan Benko in predsednik think tanka "Trinità dei Monti"Pierluigi Testa

 Predsednik znanstvenega odbora Think Tanka "Trinità dei Monti" Alberto Castelvecchi, mag. Nataša Kos, prva svetovalka na slovenskem veleposlaništvu, in predsednik Think Tanka "Trinità dei Monti" Pierluigi Testa

 Veleposlanik Bogdan Benko, prva svetovalka mag. Nataša Kos, ekonomski svetovalec dr. Slobodan Šešum in pooblaščena ministrica Mojca Nemec van Gorp