Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.06.2018  

Ob prvem Svetovnem dnevu čebel s strokovnjaki na okrogli mizi v Rimu

Rim, 6. junij 2018 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji bo obeležilo prvi svetovni dan čebel z okroglo mizo, ki bo potekala 12. junija 2018 ob 20. uri v "skritem" vrtu Hotela Il Palazzetto (Vicolo del Bottino 8) v Rimu. Na okrogli mizi, ki jo veleposlaništvo prireja skupaj s Think Tankom "Trinità dei Monti" iz Rima, bodo strokovnjaki opozorili na pomen ohranjanja čebel in drugih opraševalcev za zmanjševanje revščine, izkoreninjanje lakote ter ohranjanje zdravega okolja in njegove biotske raznovrstnosti.

Okroglo mizo bo odprl Nj. Eksc. Bogdan Benko, veleposlanik Republike Slovenije v Italiji in stalni predstavnik Republike Slovenije pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu. Gosta okrogle mize bosta Riccardo Jannoni-Sebastianini, generalni sekretar Mednarodne zveze čebelarskih organizacij Apimondia, in Mirko Pacioni, direktor Naravoslovnega muzeja Lubriano in ustanovitelj Čebelarske šole Etrurije, vodil pa jo bo Pierluigi Testa, predsednik Think Tanka "Trinità dei Monti".

                              

20. maja letos je Slovenija in z njo ves svet prvič praznovala svetovni dan čebel. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 20. decembra lani v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Uspeh je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico in Republiko Slovenijo ter predstavlja enega največjih diplomatski uspehov Slovenije. Glavni namen svetovnega dne čebel je, da se vsaj ta dan posveti ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Obenem pa je tudi priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da razpravljamo o izzivih ohranjanja čebel in začrtamo konkretne aktivnosti, ki zagotavljajo njihovo preživetje.

Udeležba na okrogli mizi je brezplačna, potrebno se je le predhodno najaviti z izpolnitvijo OBRAZCA.

Ob 1. obeležitvi svetovnega dne čebel je zvrstil niz dogodkov: v petek, 18. maja 2018, je Čebelarska zveza Slovenije v Žirovnici organizirala mednarodno čebelarsko konferenco o globalnih izzivih v čebelarstvu, v zvečer pa je v Višnji Gori potekala slovesnost ob odkritju obeležja Kranjski sivki, v soboto, 19. maja 2018, je na Brdu pri Kranju v organizaciji MKGP potekala mednarodna ministrska konferenca o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, na kateri so ob zaključku ministri sprejeli politično deklaracijo, s katero so se zavezali k krepitvi sodelovanja držav na mednarodni ravni, in sicer na področjih ukrepov za zaščito čebel in drugih opraševalcev, ozaveščanju javnosti, izobraževanju in izmenjavi dobrih čebelarskih praks. Na prvi svetovni dan čebel 20. maja pa je v Žirovnici potekala osrednja proslava v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije in Občine Žirovnica ter pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Boruta Pahorja.

Sama razglasitev svetovnega dne čebel pa je šele začetek poti in dela, Slovenijo čakajo konkretni cilji: na ravni EU želimo razglasiti čebele za ogroženo vrsto, samo tako se bodo namreč lahko izvajali potrebni ukrepi, ki sedaj niso možni. Drugi cilj je priprava Programa odličnosti v čebelarstvu, ki je že v teku, s spremembo Zakona o kmetijstvu pa je opredeljena tudi vzpostavitev mednarodne čebelarske akademije, znotraj katere bomo prvič združili naše znanje na področju čebelarstva ter ga ponudili vsem, ki ga želijo imeti.