Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
30.05.2018  

Predsednik Pahor v okviru obiska v Rimu na novem sedežu slovenskega veleposlaništva s senatorko Rojčevo

Rim, 30. maj 2018 - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi v Rimu, kjer se je danes na novem sedež Veleposlaništva RS v Rimu srečal s senatorko Tatjano Rojc, ki je bila marca izvoljena na parlamentarnih volitvah v Italiji in je edina predstavnica slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu. Sestanku sta prisostvovala tudi veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko in generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk.

 Senatorka Tatjana Rojc in predsednik RS Borut Pahor

 Veleposlanik Bogdan Benko, predsednik RS Borut Pahor, generalna sekretarka v Uradu Predsednika Republike Nataša Kovač, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, senatorka Tatjana Rojc in pooblaščena ministrica na slovenskem veleposlaništvu v Rimu Mojca Nemec van Gorp

 Senatorka Tatjana Rojc in predsednik RS Borut Pahor

 Generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, predsednik Borut Pahor in slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko

 Predsednik RS Borut Pahor z uslužbenci slovenskega veleposlaništva v Rimu

Danes se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarello, ki ga  je gostil na delovnem kosilu. Gre za nadaljevanje odličnih medsebojnih in meddržavnih odnosov med državnikoma in državama. V pogovoru sta predsednika obravnavala bilateralne in aktualne evropske teme, spregovorila bosta o prihodnosti EU in si izmenjala mnenja o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

 Predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Predsednik Pahor se je v okviru obiska v Rimu včeraj na bilateralnih pogovorih sestal z njegovo knežjo visokostjo Albertom II., monaškim princem, in s slovenskim misionarjem Petrom Opeko. Na dvostranskem srečanju z monaškim knezom Albertom II. sta sogovornika poudarila pomen skupnih prizadevanj in aktivnosti na področju mednarodne humanitarne in razvojne pomoči. Zvečer sta se predsednik Pahor in monaški knez Albert II. udeležila dobrodelne prireditve, pripravljene v skupni organizaciji Misijonske kongregacije, Slovenije, Monaka in Argentine. Gre za dobrodelni dogodek v podporo delovanju misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju, ki se ga je v imenu argentinskega predsednika Macrija udeležil argentinski minister za zunanje zadeve Jorge Marcelo Faurie.

 Predsednik Borut Pahor in misijonar Peter Opeka (Foto: UPRS)

Predsednik Republike Slovenije se je pred tem srečal tudi z argentinskim ministrom za zunanje zadeve Jorgejem Marcelom Fauriejem.

V okviru obiska v Rimu je misijonarja Opeko, predsednika republike Boruta Pahorja in kneza Alberta II na zasebni avdienci danes sprejel papež Frančišek.

 Papež Frančišek, monaški princ Albert II. in predsednik Borut Pahor (Foto: Vatican Media)