Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
28.05.2018  

Predstavitev slovenskih podjetij Riko in Roto v Rimu

Rim, 28. maj 2018 – Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu je 23. maja 2018 v hotelu Parco dei Principi v središču Rima organiziralo predstavitev slovenskih podjetij Riko in Roto. Inovativne rešitve podjetja Riko, enega vodilnih slovenskih podjetij pri visokotehnoloških rešitvah na področju tehnološkega inženiringa, energetike, okoljevarstva, logističnih sistemov in gradbeništva, je predstavil Matjaž Belca, podjetja Roto, ki je pionir in vodilni proizvajalec izdelkov za čiščenje vode v Evropi,  pa Marija Rogan Šik in Vito Žalig. Predstavitve se je udeležilo 50 predstavnikov italijanskih projektantskih in gradbenih podjetij.

Uvodoma je prisotne pozdravil veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko. Izpostavil je odlične dvostranske odnose na področju gospodarskega sodelovanja in pojasnil, da se je blagovna menjava med Slovenijo in Italijo v lanskem letu povečala za 17 % in dosegla 7,5 milijard EUR. Dodal je tudi, da so italijanski turisti na prvem mestu med tujimi turisti v Sloveniji.

Podjetje ROTO je pionir in vodilni proizvajalec izdelkov za čiščenje vode v Evropi. V letošnjem letu so zabeležili odlično rast prodaje bioloških čistilnih naprav in zbiralnikov vode v tujini. V osrednjem in južnem delu Italije je velika potreba po vgrajevanju sistemov za zbiranje deževnice in nadaljnjo uporabo vode, predvsem pri novogradnjah, kar zahteva tudi zakonodaja. Poleg sistemov za zbiranje in ponovno uporabo deževnice, so predstavili ostali nabor gradbenih produktov, ki si prizadeva svoje celovite okoljske rešitve ponuditi tudi temu delu italijanskega tržišča.

Svoje ekološke rešitve v rafinerijah in odlagališčih ter deponijah je predstavilo še slovensko podjetje Riko. Podjetje na področju okoljevarstva nadaljuje tradicijo proizvodnje komunalne opreme, ki jo nadgrajujejo s storitvami inženiringa in vodenjem projektov »na ključ« tako pri izgradnji javne komunalne infrastrukture kot tudi v industriji. Predstavili so celovite rešitve na področjih priprave pitne vode ter čiščenja odpadnih vod, gospodarjenja z odpadki ter izkoriščanja obnovljivih virov energije.

Dogodek je bil dobro obiskan in udeleženci so izkazali veliko zanimanja za ROTO produkte, predvsem zbiralnike za vodo, lovilce olj ter ostale produkte. Po predstavitvah so sledila individualna srečanja med podjetji. Po predstavitvah so sledila individualna srečanja med predstavniki slovenskih in italijanskih podjetij.