Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
28.05.2018  

Slovenija za zmanjšanje odpadkov in mikroplastike v Jadranskem morju ter za večjo koordinacijo na balkanski obmorski migrantski poti

Catania, 24. maj 2018 – Državni sekretar v slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič se je udeležil tretjega foruma Strategije EU za Jadransko jonsko regijo (EUSAIR), ki sta ga organizirali Evropska komisija in Italija.

Državni sekretar Mirošič se je udeležil ministrskega zasedanja Sveta Jadransko jonske pobude in EUSAIR, v okviru katerega so predstavniki osmih udeleženih držav sprejeli skupno deklaracijo, ki med drugim odpira vrata tesnejšemu sodelovanju Makedonije v Jadransko jonski pobudi. EUSAIR vključuje države članice EU in tiste, ki si prizadevajo to postati – dodana vrednost Strategije je v tem, da te že danes medsebojno sodelujejo pod enakimi pogoji.


Državni sekretar Mirošič je podčrtal pomen širitvenega procesa EU z državami zahodnega Balkana. EUSAIR je ustrezen mehanizem za naslavljanje številnih aktualnih izzivov, tudi migracij. Države udeleženke je Mirošič pozval, da okrepijo nadzor na svojih mejah in medsebojno policijsko sodelovanje. Le tako smo lahko učinkovitejši v boju zoper ilegalne migracije. Državni sekretar Mirošič je izpostavil, da so pobude regionalnega sodelovanja namenjene dobrobiti vseh, njihovi učinki pa naj prispevajo k boljšemu življenju državljanov.

 

Državni sekretar Mirošič je v svojem nastopu opozoril tudi na okoljski vidik sodelovanja znotraj Strategije in pri tem izpostavil nedavno onesnaženje Jadranskega morja in obal s plastičnimi odpadki. Predlagal je, da se reševanju tega problema v prihodnje nameni večja pozornost. Državni sekretar Mirošič je navzoče povabil na tradicionalni Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2018, ki bo potekal na slovenski obali, od 18. septembra 2018 naprej.