Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
05.04.2017  

Pesnica Maja Vidmar ob svetovnem dnevu poezije v Rimu

Rim, 5. april 2017 – Tudi letos je rimska sekcija evropskih inštitutov za kulturo (EUNIC) proslavila svetovni dan poezije 21. marca s pesniškim večerom, na katerem se je v baroški palači Falconieri, ki je sedež madžarskega kulturnega inštituta v Rimu, zbralo 11 pesnikov in pesnic iz različnih evropskih držav. Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu je ob priložnosti povabilo eno najvidnejših slovenskih pesnic Majo Vidmar, ki je pred polno Lisztovo dvorano interpretirala svojo poezijo v slovenskem jeziku.

Foto: Hermine Aigner

Pesmi so nas popeljale na zvočno potovanje skozi različne evropske države, predvsem ker smo jih poslušali v izvirnih jezikih in ker so jih recitirali pesniki sami, s svojih izrazitim ritmom, muzikalnostjo verzov in intonacijo. Branje, ki ga je povezovala Maria Ida Gaeta, direktorica Hiše književnosti (Casa della Letteratura) in mednarodnega književnega festivala "Letterature", je potekalo ob glasbeni spremljavi španskega kitarista Rafaela Arias Fernándeza.

Foto: Hermine Aigner

Ob priložnosti so člani rimske sekcije mreže kulturnih inštitutov (EUNIC), med katere spada tudi slovensko veleposlaništvo v Rimu, s podporo Združenja italijanskih pisateljev (FUIS) izdali katalog s poezijami v izvirnih jezikih in italijanskimi prevodi vseh pesnikov, ki so letos sodelovali pri obeležitvi praznika poezije. Katalog lahko najdete TUKAJ.

Svetovni dan poezije, ki se vsako leto praznuje na prvi pomladni dan, je razglasila organizacija UNESCO leta 1999, da bi z njim podprla jezikovno pestrost in raznolikost poetičnega izraza. Dan poezije se proslavlja po vsem svetu.