Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
05.11.2012  

Slovenija častna gostja na Medfilm festivalu v Rimu, Damjanu Kozoletu nagrada za dosedanji filmski opus

Rim, 19.- 28. oktober 2012 - Slovenija je bila letos častna gostja na filmskem festivalu Medfilm, ki je potekal od 19. do 28. oktobra 2012 v središču Rima, v Casa del Cinema. Na festivalu so se predstavili številni slovenski filmi iz zadnjih let, dolgi, kratki in dokumentarni. Predstavitev slovenskih filmov na Medfilm festivalu, ki pokriva celotno mediteransko regijo in je letos dopolnil osemnajst let, je omogočilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu v sodelovanju s Slovenskim  filmskim centrom.

Festivala sta se udeležila tudi priznana slovenska režiserja Damjan Kozole in Jan Cvitkovič, ki sta po ogledu nujnih filmov odgovarjala na vprašanja gledalcev. Ob zaključku festivala je režiser Damjan Kozole na svečani slovesnosti prejel nagrado za njegov dosedanji filmski opus. Ob tej priložnosti je veleposlanik Iztok Mirošič izpostavil pomen slovenskega filma za promocijo države ter boljše spoznavanje naše kulture v tujini.

Na festivalu si je bilo možno ogledati celovečerne filme Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, Izlet režiserja Nejca Gazvode, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika in  9:06 režiserja Igorja Šterka. Med kratkimi filmi so bili na ogled Kdo se boji črnega moža režiserja Janeza Lapajneta, Missing the Moment režiserja Mitje Mlakarja, Oči, a lahko šofiram režiserja  Miha Hočevarja, Last Lunch režiserja Miha Šubica in Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča. Prikazana sta bila tudi dva dokumentarna filma Aleksandrinke režiserja Metoda Pevca in Dolge počitnice režiserja Damjana Kozoleta.  Nagrado za najboljši film festivala je pobral koprodukcijski film Parada režiserja Srdjana Dragojevića, pri katerem je Slovenija bila koproducentka.