Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
08.09.2012  

Mednarodna regata "Freedom Cup" na relaciji Rimini-Izola

Rimini, Izola, 5. september 2012 - V sodelovanju slovenskega veleposlaništva  v Rimu, vlade San Marina ter občino Izola (Marina Izola)  je bila uspešna izvedena prva regata "Freedom Cup" na relaciji Rimini-Izola (San Marino -Slovenija).  Sodelovalo je preko 20 jadrnic oz. cca 150-180 jadralcev. Zmagovalka prve regate v absolutni kategoriji je bila slovenska posadka z jadrnico Megaenergija s krmarjem Urošem Žvanom. Regate se je osebno udeležil tudi minister za šport in turizem San Marina Fabio Bernardi.

Ob dogodku regate je bilo izvedeno tudi srečanje predstavnikov in podjetnikov gospodarske zbornice San Marina na gospodarski zbornici v Kopru (GZ KP), kjer sta zbornici navezali uporabne kontakte, sestali pa so se tudi podjetniki Slovenije in San Marina glede konkretnih poslov. Predstavnike sta nagovorila predsednik GZ KP in veleposlanik Mirošič. Predstavnik Gospodarske zbornice Rimini je izrazil interes za krepitve gospodarskega sodelovanja podjetnikov iz Emilije Romanije s slovenskimi.

Iz  San Marina so na osrednjem izolskem trgu nastopili znameniti, stoletja stari nosači zastav ter lokostrelci te najstarejše republike na svetu skupaj s piskači. Predstavila sta se tudi pevskega zbora iz San Marina in Izole. Gostje iz San Marina so ob tej priložnosti obiskali tudi slovenski Kras z znamenito kobilarno Lipica s programom, v Izoli pa so si ogledali izjemno zanimivo razstavo o potopljenem Rex-u (avtor Pomorski muzej Piran), ponosu italijanske potniške mornarice in najhitrejšo potniško ladjo med obema obalama Atlantika, ki so jo zavezniki v drugi svetovni vojni potopili praktično na slovenski obali kjer razbitine ležijo še danes.

Regata je združila tri države Slovenijo, San Marino in Italijo ob pomembni medijski promociji slovenske obale, Pirana, Izole in slovenskega navtičnega turizma. Ob dogodku regate je bilo izvedeno tudi srečanje predstavnikov in podjetnikov gospodarske zbornice San Marina na gospodarski zbornici v Kopru, kjer sta zbornici navezali uporabne kontakte.

Naslednje leto je v načrtu 2. regata "Freedom Cup", tokrat s startom iz Izole v San Marino ter srečanje gospodarstvenikov v San Marinu in Riminiju.

Posnetek si lahko ogledate tukaj:
http://www.cc.sm/default.asp?id=485&id_n=9712