Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
19.10.2012  

Zasedanje Koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije

Ljubljana, 19. oktober 2012 – V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je bilo 4. zasedanje Koordinacijskega odbora ministrov med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko, ki sta ga vodila ministra za zunanje zadeve Karl Erjavec in Giulio Terzi, udeležil pa se ga je tudi veleposlanik Iztok Mirošič. Ministra sta podpisala skupno deklaracijo o temah obojestranskega interesa, ki je podlaga za dobro sodelovanje med državama tudi v prihodnje.
 
Poleg ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca so sodelovali minister za okolje in kmetijstvo Franc Bogovič, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Türk, državna sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Ljubo Žnidar in dr. Igor Šalamun ter državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Uroš Rožič. Na italijanski strani so se zasedanja udeležili minister za zunanje zadeve Giulio Terzi, minister za okolje, varstvo naravnih virov in morja Corrado Clini, državni podsekretar na ministrstvu za izobraževanje, univerzo in raziskave Marco Rossi Doria, namestnik ministra za infrastrukturo in transport Mario Ciaccia in državni podsekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Massimo Vari.
 
Zunanja ministra Slovenije in Italije Erjavec in Terzi sta se strinjala, da so odnosi med državama prijateljski in da državi zelo dobro sodelujeta na področjih gospodarstva, v mednarodnih organizacijah ter različnih regionalnih povezavah. "Italija je druga največja gospodarska partnerica Slovenije", je poudaril minister Erjavec in izrazil zadovoljstvo, da se to sodelovanje poglablja. Državi uspešno sodelujeta v okviru Evropske unije in Nato, prizadevata si za oblikovanje Jadransko-jonske makroregije, dogovorili sta se za aktivnejše sodelovanje v dialogu o Sredozemlju. Poudarili sta skupno podporo vključevanju držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije.

Ministra Erjavec in Terzi sta odprla tudi vprašanje položaja slovenske manjšine v Italiji. Minister Erjavec je opozoril na problem financiranja manjšine in izrazil zadovoljstvo, da je Italija obljubila reševanje omenjenih težav. Ob tem je dodal, da Slovenija sredstev za italijansko manjšino kljub krizi ne bo krčila. Za pomemben korak je označil dogovor o objavi razpisa za profesorja slovenščine na Univerzi La Sapienza v Rimu in namero Italije, da znova "oživi" konzulat v Kopru.
 
Minister Terzi je zatrdil, da bo vlada v Rimu naredila vse, kar je v njeni moči, da bo primerno poskrbljeno za slovensko manjšino. Ohranitev konzulata v Kopru pa je po njegovih besedah pomembno sporočilo glede dvostranskih odnosov s Slovenijo kot tudi za italijansko manjšino na tem območju.
 
Državi se strinjata, da je treba nadaljevati pogovore o vračanju umetnin, prav tako sta odločeni urediti vprašanje medsebojnega priznavanja diplom. Pristojni ministri so govorili še o gradnji prometne infrastrukture na obmejnem območju, energetskih in okoljskih vprašanjih, telekomunikacijah in drugih temah. Dogovorili so se, da bo naslednje, peto srečanje koordinacijskega odbora, prihodnji konec leta v Italiji.

Skupna izjava

Posnetek novinarske konference zunanjih ministrov: http://www.vlada.si/si/medijsko_sredisce/video/video/article/zasedanje_koordinacijskega_odbora_ministrov_slovenije_in_italije_35298/