Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
19.10.2012  

SLOVENIJA ČASTNA GOSTJA NA MEDFILM FESTIVALU V RIMU

Rim, 16. oktober 2012 – Letos bo Slovenija častna gostja na filmskem festivalu Medfilm, ki bo potekal od 19. do 28. oktobra 2012 v Rimu. Festival, ki pokriva mediteransko regijo bo letos dopolnil osemnajst let in je najstarejši filmski festival tega mesta. Na festivalu se bodo predstavili slovenski filmi iz zadnjih let, nekatere so organizatorji vključili v tekmovalni program, drugi pa se bodo predstavili v programu »slovenska izložba«.

V torek 16. oktobra je potekala tiskovna konferenca pred začetkom festivala, na kateri je nastopil tudi veleposlanik Iztok Mirošič, skupaj z direktorico festivala Ginello Vocca in direktorjem predstavništva Evropske komisije v Rimu Luciom Battistottijem. Veleposlanik Mirošič je pojasnil, da ima Slovenija poseben status ravno v času, ko z Italijo praznujeta dvajseto obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Slovenijo in Italijo druži tudi dejstvo, da sta obe jadranski in sredozemski državi, zato si obe pomorski državi skupaj prizadevata, da bi Jadransko morje  postalo morje najtesnejšega sodelovanja.

V okviru filmskega festivala Medfilm bodo v Casa del Cinema (v Villi Borghese),  Largo Marcello Mastroianni 1, Rim, prikazani številni slovenski filmi, dolgi, kratki in dokumentarni. Festivala se bosta udeležila priznana slovenska režiserja Jan Cvitkovič in Damjan Kozole. Predvidena je tudi podelitev nagrade režiserju Kozoletu za njegov dosedanji filmski opus in sicer na svečani slovesnosti ob zaključku festivala v  petek 26. oktobra.

V tekmovalni program igranih celovečernih filmov se je uvrstil Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, ter koprodukcijski film Parada režiserja Srdjana Dragojevića. Za tekmovalni program dokumentarnih filmov so izbrali Aleksandrinke režiserja Metoda Pevca in Dolge počitnice režiserja Damjana Kozoleta, ki je  na minulem  15. festivalu slovenskega filma prejel  nagrado za najboljši dokumentarni film. V tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstila filma Kdo se boji črnega moža režiserja Janeza Lapajneta in Missing the Moment režiserja Mitje Mlakarja.

V programu »slovenska izložba« se bodo predstavili celovečerni filmi Izlet režiserja Nejca Gazvode, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika in 9:06 režiserja Igorja Šterka. Med kratkimi filmi so bili izbrani Oči, a lahko šofiram režiserja  Miha Hočevarja, Last Lunch režiserja Miha Šubica in Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča.

Medfilm festival predstavlja 40 držav, skupno bo na sporedu 86 filmov. Poseben poudarek bo tudi na deželah južnega Sredozemlja: Maroko, Tunizija, Alžirija, Egipt, Turčija, Libanon.

Predstavitev slovenskih filmov na Medfilm festivalu je omogočilo  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Celoten program je dosegljiv tukaj:  Program

PROGRAM SLOVENSKIH FILMOV:

Ponedeljek, 22. oktobra 2012

Casa del Cinema, dvorana Kodak

16.30  »slovensko izložbeno okno« oz Vetrina Slovenia ( 4 slovenski kratki filmi)
Can I drive, Daddy? (M. Hočevar)
Hundred Dogs (J. Cvitkovič)
Last Lunch (M. Šubic )
Missing the moment, (M. Mlakar) kratki film

V ponedeljek 22. oktobra bo potekala tudi razprava oz forum " I nuovi Confini dell'Europa, tra Occidente e Oriente " , na kateri bo nastopil tudi veleposlanik Mirošič. Lokacija:  Sala delle Bandiere, via IV novembre, 149, Rim, ura: od 9.30 – 12.00.
 

Sreda, 24. oktober

Casa del Cinema, dvorana Kodak

11.00 Maks (S.Kern) kratki film
16.30 Who's Afraid of the Big Black Wolf, (J.Lapajne) kratki film

Casa del cinema, dvorana Delux

18.30 Lahko noč, gospodična (M. Pevec)
20.00 Archeo (J. Cvitkovič)
Prisoten bo tudi režiser Jan Cvitkovič

Četrtek, 25. oktober

Casa del Cinema, dvorana Delux

14.00 Archeo (J. Cvitkovič)
18.00 Izlet (N. Gazvoda)

Casa del Cinema, dvorana Kodak

19.30 Archeo, backstage filma J. Cvitkoviča
20.00 Dolge počitnice (D. Kozole)
Prisoten bo tudi režiser Damjan Kozole

Casa del cinema, dvorana Volonte

18.30 Srečanje z Damjanom Kozoletom in Janom Cvitkovičem

Sobota, 27. oktober

Casa del Cinema, dvorana Delux

16.00 Stanje šoka (A. Košak)

Nedelja, 28. oktober

Casa del Cinema, dvorana Delux

16.00 Aleksandrinke (M. Pevec), dokumentarni film
18.00 Kruha in iger (K. Dvornik), celovečerni film
22.45  9:06 (I. Šterk), celovečerni film

Več informacij o Medfilm festivalu je dosegljivih tukaj: http://www.medfilmfestival.org