Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
16.10.2012  

Predstavitev knjige Dr Renate Salecl v Rimu

Rim, 18. oktober 2012 - Slovensko veleposlaništvo v Rimu je skupaj z italijansko univerzo ECampus, v četrtek, 11. oktobra 2012, organiziralo predstavitev knjige dr. Renate Salecl, ki je bila prevedena v italijanski jezik. Dr. Salecl je knjigo Izbira z italijanskim naslovom »La Tirania della Scelta«, predstavila v prostorih univerze ECampus v središču Rima.

V pozdravnem nagovor sta spregovorila veleposlanik Iztok Mirošič in predstojnica ECampusa Rita Negi. Veleposlanik je izrazil zadovoljstvo nad priložnostjo, da se javnost v Rimu podrobneje seznani s priznano slovensko filozofinjo in sociologinjo ter njenim razmišljanjem in raziskavam o sodobni družbi. Ob tej priložnosti je izpostavil dobro sodelovanje Slovenije in Italije na različnih področjih, tudi v izobraževanju.

Dr. Renata Salecl, ki poučuje v Ljubljani, New Yorku in Londonu, kjer uvedla predmet psihoanaliza in sodobna družba, si je v Sloveniji prislužila naziv znanstvenice leta 2010. V knjigi Izbira, ki sega na različna področja, od psihologije in sociologije do filozofije in ekonomije, Dr.  Saleclova opozarja na tiransko naravo svobodne izbire, saj ta prinaša občutek odgovornosti, da je vsak posameznik sam kriv za svoje morebitne težave, ki so posledica neke napačne izbire. Kapitalizem danes za svoje preživetje potrebuje iluzijo neskončnih možnosti, čeprav se po mnenju Dr. Saleclove možnosti realno zmanjšujejo. Ideologija neskončnih možnosti pa je ključna, da se ljudje nenehno ukvarjajo s sabo in z družbo v kateri živijo je pojasnila Dr. Saleclova na predstavitvi in pri tem nakazala o čem bo govorila njena naslednja knjiga.