Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
12.10.2012  

Minister dr. Turk z italijanskim ministrom Profumom o sodelovanju v znanosti in izobraževanju

Trst, 30. september - Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk se je 30. septembra v Trstu, ob robu sklepnega zasedanja tridnevne konference Trieste Next, srečal z italijanskim ministrom za šolstvo, univerzo in znanost Francescom Profumom. Govorila sta predvsem o bilateralnem sodelovanju, pa tudi o skupnih pobudah v širšem mednarodnem okviru.
 
Minister dr. Turk je sodelovanje med Slovenijo in Italijo ocenil kot odlično in kot primer navedel Evro-mediteransko univerzo EMUNI, v kateri je Italija prvi partner. Odlično je sodelovanje med tržaškim sinhrotronom in slovenskimi znanstvenimi institucijami, Italija in Slovenija skupaj nastopata v evropskem programu ERIC, seveda pa ostajajo še dobre možnosti za nadgradnjo sodelovanja, tudi na širšem področju Severnega Jadrana in vzhodnih Alp.
 
Zelo dobro je tudi sodelovanje med posameznimi inštituti in univerzami. Minister Profumo je orisal spremembe, do katerih prihaja v Italiji, ki odpira svoje univerze čedalje večjemu številu tujih študentov, tudi s tečaji v angleščini z mednarodno preverjenim testiranjem znanja angleščine za dostop na univerze. Gre za inovativen pristop, ki je po oceni ministra Profuma zelo uspešen, saj prihaja glavnina študentov iz Južne Amerike.
 
Ministra sta se dotaknila tudi vprašanj v zvezi z italijansko narodnostjo v Sloveniji in slovensko manjšino v Italiji, seveda predvsem glede izobraževanja, za kar sta neposredno pristojna. Minister dr. Turk je v zvezi s tem poudaril, da Slovenija zagotavlja italijanski narodni skupnosti visoko raven izobraževanja v italijanskem jeziku, tudi mimo formalnih normativov, sredstev za manjšinske šole pa ni krčila. Izrazil je zadovoljstvo, ker se je v Rimu sestalo omizje, ki slovensko manjšino strukturno povezuje z italijansko vlado in prepričan je, da bo to prispevalo k hitrejšemu reševanju odprtih vprašanj. Nekaj jih je tudi na področju šolstva in v zvezi s tem je minister dr. Turk opozoril predvsem na nujnost, da se z novo zakonodajo uredi vprašanje slovenskega šolstva v Italiji, morda tudi tako, da bi vlada ob sodelovanju manjšine poiskala sintezo med besedili, ki sta bili vloženi v parlamentarni postopek. Minister dr. Turk je sogovornika tudi opozoril na nujnost rešitve odprtih vprašanj v zvezi z dvojezično šolo v Špetru in dvojezičnim šolstvom v videmski pokrajini nasploh. Poleg tega je slovenski minister opozoril na nujnost pregleda meddržavnega sporazuma o priznanju univerzitetnih diplom, ki vsebuje med drugim seznam nazivov, ki pa bi jih bilo treba prilagoditi novim, saj so se nekateri spremenili.