Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
05.10.2012  

Uradni obisk ministra za obrambo Aleša Hojsa v Italiji in podpis sporazuma na področju obrambne industrije

Rim, 18.-19. september – Minister za obrambo Republike Slovenije Aleš Hojs z delegacijo je bil na povabilo ministra za obrambo Italijanske republike Giampaola Di Paole 18. in 19. septembra na uradnem obisku v Italiji.

Ob tej priložnosti je bil na sedežu Ministrstva za obramba Republike Italije 18. septembra ob navzočnosti ministra za obrambo RS Hojsa in ministra za obrambo Republike Italije Di Paole podpisan Sporazum o sodelovanju med Grozdom obrambne industrije Slovenije (GOIS) in italijanskim združenjem namenske industrije AIAD (Federazione Aziende Italiane per l’Aerospazio, la Difesa e la Sicurezza). Podpis sporazuma je rezultat dvoletnih naporov VRI od navezave stikov z AIAD do koordinacije vsebine podpisanega sporazuma.

Sporazum pomeni uradno podlago za začetek sodelovanja med slovenskimi in italijanskimi podjetji na področju obrambne industrije. Pogoj za sodelovanje z italijansko namensko industrija je namreč prav omenjeni sporazum. Za sodelovanje so zainteresirana tako slovenska kot italijanska podjetja. Italija je v Evropi četrti največji izvoznik vojaške opreme. Na podlagi sporazuma bosta obe strani preučili interes posameznih podjetij za nadaljnje aktivnosti. Kot naslednji korak je predvidena predstavitev in srečanje med slovenskimi in italijanskimi podjetje v Rimu.

Ministra sta se strinjala, da je dvostransko sodelovanje med državama raznoliko in intenzivno, predvsem pa uspešno, kar se kaže tudi v realizaciji letnih načrtovanih aktivnosti. Poudarila sta zelo dobro sodelovanje med pripadniki oboroženih sil obeh držav v okviru mednarodnih operacij in misij, predvsem v Afganistanu, na Kosovu in v BiH. Pozornost sta namenila aktualnim projektom v okviru mehanizmov pametne obrambe Nata in EU ter združevanja in souporabe zmogljivosti. Minister Hojs je kot primer dobre prakse navedel izvajanje nadzora zračnega prostora oziroma t. i. Air Policing, ki ga pod zastavo Nata nad ozemljem RS že pet let uspešno izvajajo italijanske sile.