Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
28.09.2012  

Predstavitev Evropske kulturne prestolnice Maribor v Rimu

Rim, 27. september 2012 - Veleposlaništvo RS v Rimu je v četrtek 27.9.2012 v Rimu organiziralo predstavitev Evropske kulturne prestolnice (EPK) Maribor 2012. V uvodnem govoru je goste pozdravil veleposlanik RS v Rimu Iztok Mirošič, skupaj z direktorjem predstavništva Evropske komisije v Rimu g. Luciom Battistottijem ter s predstavnikom župana občine Rim Federicom Rocca. Veleposlanik Mirošič je poudaril pomen kulturnih projektov za gospodarsko in turistično rast kakor tudi krepitev kulturnih izmenjav v Evropi.

Predstavitev Maribora sta imela Mitja Čander, programski direktor EPK Maribor in Nataša Kos, namestnica programskega direktorja EPK Maribor, ki sta orisala pretekli in  prihodnji kulturni programa. Dogodek je bil odlična priložnost za turistično promocijo Slovenije, zato je pri predstavitvi sodeloval tudi Gorazd Skrt, direktor predstavništva Slovenske turistične organizacije v Milanu, ki je navedel številne razloge za obisk Slovenije. Na predstavitvi je spregovoril tudi Sašo Jurcer, producent predstave Medejin krik, ki bo jutri na ogled v rimskem gledališču Vascello.

Poleg same predstavitve Maribora so govorniki izpostavili pozitivno vlogo evropske kulturne prestolnice za promocijo turizma in gospodarstva v širši regiji - v Mariboru in njenih partnerskih mestih.  Evropska kulturna prestolnica predstavlja odlično priložnost, da se poveča prepoznavnost mesta ter da se vzpostavijo trajni mednarodni stiki med kulturnimi inštitucijami in umetniki.
Dogodek je veleposlaništvo organiziralo tudi s pomočjo predstavništva Evropske komisije v Rimu in sicer v njihovih prostorih v najstrožjem centru Rima. Pokroviteljstvo pa je dala tudi mestna občina Rim, ki je dogodek podprla in promovirala.