Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
02.07.2012  

Postavitev spominskega obeležja slovenskim borcem v Cimitero Flaminio

Rim, 27. junij 2012 – Na rimskem pokopališču Cimitero Flaminio je dne 27. junija potekala svečana postavitev spominskega obeležja devetim borcem zajetim v bitki na Nanosu in nato ustreljenim v Rimu.

Veleposlanik Iztok Mirošič je ob tej priložnosti izpostavil pomen, da se spomnimo vseh Slovencev, ki so padli za svobodo, tudi tistih, ki niso pokopani v svoji domovini. Država Slovenija mora ohranjati spomin na svoje državljane pokopane na tujem. Poudaril je, da ima vsak Slovenec pravico do obeležja s pravim imenom in priimkom. Slovenci in Italijani smo imeli težko zgodovino, danes pa gradimo skupno, partnersko prihodnost, da se zgodovina ne bi več ponovila. Veleposlanik Mirošič je podal pobudo, da bi države naslednice nekdanje SFRJ tudi prevzele skrb za vzdrževanje skupnih spomenikov katerih enakopravne lastnice so. G. Božo Novak iz civilne iniciative ZA PRIMORSKO je opisal dogodke na Nanoški bitki in njihova prizadevanja za primerno obeležitev spomina žrtev. Na dogodku je spregovoril tudi prof. Vito Francesco Polcaro, predsednik pokrajinskega komiteja Nacionalnega združenja partizanov Italije, ki je izpostavil, da bi se Italija morala soočiti s svojimi vojnimi zločini.

Pobuda civilne iniciative ''ZA PRIMORSKO'' za  postavitev obeležja je bila pred časom naslovljena na Veleposlaništvo RS v Rimu, Ministrstvo za zunanje zadeve, Urad predsednika Republike in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Spominska plošča je bila postavljena ob 70-obletnici ustrelitve slovenskih partizanov v rimski Forte Bravetta in sicer poleg spomenika, ki ga je Jugoslavija postavila padlim, umrlim in izginulim jugoslovanskim borcem na italijanskem teritoriju v času od leta 1941-1945. Stroške izdelave spominske plošče  je krilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.