Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.06.2012  

Minister dr. Turk v Čedadu

Čedad, 4. junij 2012 - Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk se je, na povabilo čedajskega župana Stefana Ballocha udeležil slovesnosti ob postavitvi spominske plošče Unesca na langobardski tempelj. Gre za najpomembnejši spomenik kulturne dediščine v Čedadu. Minsitra dr. Turka je spremljal tudi veleposlanik Iztok Mirošič.

Ob tej priložnosti se je minsiter dr. Turk sestal z italijanskim ministrom za kultur Lorenzom Ornaghijem. Spregovorila sta o krepitvi kulturnega sodelovanju med državama ter o možnih aktivnostih v prihodnje, ki bodo predmet razprave na koordinacijskem odboru ministrov Slovenije in Italije. Minister dr. Turk izpostavil predlog, da bi primerno obeležili 100. obletnico bojev na soški fronti, ki so bili velika tragedija za Evropo, in da bi ob tej priložnosti poudarjali predvsem vrednote miru, človekovih pravic in demokracije. Med vprašanji, ki zadevajo področje kulturne dediščine je minister dr. Turk italijanskega sogovornika opozoril na namero Narodne galerije, da bi v času prenavljanja prostorov predstavila zbirko slovenskim impresionistov v nekaterih evropskih prestolnicah, med drugim v Rimu. Hkrati je izrazil željo, da bi na prihodnjem srečanju razpravljali tudi o vprašanju  vračanja umetnin, ki je že nekaj časa zastalo.

Minister dr. Turk se je srečal s predstavniki slovenske manjšine v videmski pokrajini. Obiskal je dvojezično osnovno šolo v Špetru  ter se seznanil z glavnimi problemi šole, med katerimi je najbolj pereče vprašanje  sedeža. Poudaril je, da  pristojni slovenski organi pozorno spremljajo razvoj dogajanj in so v stiku z italijanskimi oblastmi z namenom, da se pospešijo postopki za obnovo sedeža.