Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
25.05.2012  

Dvajseta obletnica članstva Slovenije v OZN

Letos 22. maja mineva dvajset let od sprejetja Republike Slovenije v Organizacijo združenih narodov (OZN), kar je pomenilo vrhunec prizadevanj Slovenije na poti do samostojne države. S članstvom v tej pomembni svetovni mednarodni organizaciji je Slovenija končno postala enakopravna članica mednarodne skupnosti. Slovenija, ki je od samega začetka močno verjela v učinkoviti multilateralizem, je svojo angažiranost skozi leta kazala s sodelovanjem v mirovnih operacijah, prevzemanjem aktivnih vlog v posameznih organih OZN, ustanovitvijo mednarodnega sklada za razminiranje ITF, itd.  Slovenija je ob 20. obletnici članstva v izdala učni priročnik o OZN za zadnje razrede osnovne šole in s tem pokazala na pripadnost Slovenije ciljem OZN.

Generalni sekretar OZN Ban Ki-Moon je Sloveniji čestital ob 20. obletnici članstva v Organizaciji združenih narodov. Ob tej priložnosti se je zahvalil za slovenski prispevek pri zagotavljanju miru, napredka in spoštovanja človekovih pravic v zadnjih dvajsetih letih. GS OZN je v čestitki poudaril sodelovanje slovenskih predstavnikov v mirovnih misijah OZN in spomnil na predsedovanje Slovenije VS OZN ter Svetu za človekove pravice. Delovanje Slovenije na mednarodnem področju potrjuje njeno voljo in pripravljenost za podporo Združenim narodom, je prepričan GS OZN.

Veleposlaništvo v Rimu je akreditirano pri dveh mednarodnih organizacijah iz sistema OZN v Rimu in sicer pri Organizaciji OZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ter pri Svetovnem programu OZN za hrano (WFP).