Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
12.09.2020  

Mednarodni literarni natečaj Energheia 2020 iz Matere (Italija) in zmagovalna zgodba Agnes Kojc iz Slovenije

Žirija mednarodnega literarnega natečaja Energheia 2020, ki se v italijanskem mestu Matera podeljuje že 26. leto, je tudi letos izbrala najboljšo zgodbo iz Slovenije. Zmagovalna zgodba "Eksistenca pisatelja in ne(navdih) / L'esistenza dello scrittore e (l'assenza' di) ispirazione" štiriindvajsetletne študentke Filozofske fakultete Univerze v Mariboru Agnes Kojc.

   Foto: Agnes Kojc       

Drugi dve zgodbi, ki sta se uvrstili v finale natečaja Energheia 2020, sta zgodba "Prva pesem / Il Primo Canto" avtorja Alena Goleža ter zgodba "Ko se nebo obarva / Quando si tinge il cielo" avtorice Mojce Petaros.

Na predlog Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu je Univerza v Mariboru letos spomladi objavila natečaj, na katerega so se lahko, s še neobjavljeno zgodbo, napisano v slovenskem jeziku, prijavili mladi avtorji.

Izmed prispelih zgodb je komisija sestavljena iz članov Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v postopku anonimnega ocenjevanja izbrala tri najboljše. Ob sodelovanju in pomoči lektoratov slovenskega jezika na Univerzi v Padovi ter na Univerzi v Trstu, so bile zgodbe prevedene v italijanščino in posredovane organizatorju mednarodnega literarnega natečaja v Matero.

Letošnja slavnostna podelitev literarne nagrade Energheia 2020 je upoštevajoč ukrepe za zajezitev Covid19 na vrtu Muzeja D. Ridola v Materi potekala 12. septembra, priznanje pa bo zmagovalki Agnes Kojc vročeno na slavnostnem dogodku ob Dnevu Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, 20. novembra letos.

 

  

                                                                          

   

Foto: podelitev nagrade Energeheia Slovenia 2020 v Materi