Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.09.2020  

Zaključna slovesnost ESOF v Trstu

Veleposlanik Tomaž Kunstelj se je v nedeljo, 6. septembra 2020 udeležil zaključne slovesnosti ESOF v Trstu in si skupaj s tržaškim županom Dipiazzo ogledal razstavni prostor SSO.

Na letošnjem ESOF, ki ga je odprl vatikanski državni tajnik Parolin, slovesno zaprl pa predsednik italijanske vlade Conte, je sodelovalo več kot 700 znanstvenikov iz 40 držav, ki so svoje prispevke zaradi COVID-19 delno predstavili zgolj v on-line obliki.

 Na ESOF se je z lastnim razstavnim prostorom predstavila tudi slovenska zamejska organizacija SSO, ki je pripravila tri multimedijske instalacije:
- v prvi so se dotaknili dejavnosti evropskega projekta Lighting solutions in konteksta mednarodnih sporazumov na temo podnebnih sprememb iz Kyota, Stockholma in Pariza ter splošnih ciljev konkretnega čezmejnega projekta, kjer SSO sodeluje skupaj z občinami Šempeter Vrtojba, Tolmin, Doberdob in Medea;
- v drugi so obravnavali zadnje novosti in zanimivosti na področju trajnostnega razvoja, od mobilnosti do sončne energije, kinetične baterije in drugih;
-  v tretji pa so pa so gostili Program čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Italia-Slovenija-2014-2020, ki je celovito predstavil nabor projektov financiranih na 2. osi, ki je namenjena nizkoogljičnim strategijam in energetskim akcijskim načrtom, kar pomembno prispeva k uresničevanju trajnostnega gospodarstva, saj je vrsta projektov prispevala k zmanjšanju izpustov CO2, kar je cilj številnih mednarodnih dogovorov držav.

 

   

 

 Foto: Veleposlanik Kunstelj in tržaški župan Dipiazza sta si ogledala razstavni prostor SSO