Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
24.06.2020  

Nagovor veleposlanika Tomaža Kunstlja ob dnevu državnosti

 

Spoštovani predstavniki italijanskih oblasti in institucij, specializiranih agencij OZN FAO in WFP, predstavniki držav, ki jih nerezidenčno pokriva slovensko veleposlaništvo v Rimu, veleposlaniki in člani diplomatskega zbora, dragi prijatelji!

Letošnje praznovanje slovenskega državnega praznika je zaradi COVID-19 drugačno in namesto, da bi se sproščeno družili in se veselili obletnice rojstva slovenske države, se tokrat na vas obračam preko spletnih strani veleposlaništva in facebook sporočila.

Letošnji praznik še posebej zaznamuje 30. letnica prvih demokratičnih volitev po II. svetovni vojni, tedaj še v Sloveniji, kot eni od republik znotraj Jugoslavije, ko se je nekaj mesecev po padcu berlinskega zidu tudi pri nas končal politični monopol in se je začela uveljavljati parlamentarna demokracija ter tržno gospodarstvo.

Letošnje leto se zdi podobno prelomno, kot je bilo leto 1990 za Slovenijo. Tokrat je prelomno ne samo za Slovenijo, ampak za celotno Evropo in za cel svet, ki ga je pandemija koronavirusa postavila pred zahtevne ekonomske in družbene izzive. Verjamem, da smo, izhajajoč iz enakih vzgibov sodelovanja, solidarnosti ter iskanju najboljših rešitev za človeka, tako kot leta 1990, tudi tokrat le skupaj, povezani in solidarni sposobni krizo premagati v dobro človeštva in življenje zastaviti na novi kakovosti odnosov in soodgovornosti.

Slovenija in Italija z intenzivno dinamiko dvostranskih stikov najvišjih vladnih predstavnikov nadaljujeta dobrososedske odnose in veselimo se intenzivnega dvostranskega sodelovanja tudi s San Marinom, Malto, Tunizijo, kjer po naši oceni obstaja še veliko možnosti za nadgradnjo sedanjih odnosov. Prav tako se veselimo izzivov, ki jih mednarodne razmere prinašajo tudi za sodelovanje Republike Slovenije v FAO in WFP.

Spoštovani predstavniki Italijanske republike, San Marina, Malte, Tunizije, FAO in WFP, kolegice in kolegi v diplomatskem zboru, dragi prijatelji! Naj bo praznični pozdrav izraz hvaležnosti za vašo odprtost in pripravljenost reševati odprta vprašanja in deliti nepogrešljive izkušnje pri ustvarjanju dobrega sosedstva, miru, blaginje ter varnosti, najpomembnejših dobrin, ki smo jih dolžni zapustiti našim zanamcem.

Z odličnim spoštovanjem in najboljšimi željami,

Tomaž Kunstelj, veleposlanik