Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
16.03.2018  

Poslovilno kosilo v čast poslanki Tamari Blažina ob zaključku njenega mandata

Rim, 16. marec 2018 - Veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko je 15. marca 2018 priredil kosilo v čast poslanki slovenskega rodu v italijanskem parlamentu Tamari Blažina, ki se poslavlja od politike in odhaja v pokoj. Hkrati je bila to priložnost za dobrodošlico bodoči senatorki iz vrst slovenske narodne skupnosti Tatjani Rojc, ki je bila na parlamentarnih volitvah 4. marca s podporo Demokratske stranke izvoljena v italijanski Senat. Kosila se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije Andrej Logar.

Državni sekretar na zunanjem ministsrvu RS Andrej Logar in Tamara Blažina

Tamara Blažina je svojo politično pot začela kot odbornica na občini Zgonik, kjer je kasneje postala županja. Eno mandatno dobo je bila deželna svetnica Furlanije - Julijske krajine, ko je naredila veliko za izglasovanje deželnega zaščitnega zakona, deset let pa je bila poslanka Demokratske stranke v italijanskem parlamentu, prvi mandat v senatu, drugi pa v poslanski zbornici.

Predvsem v zadnjem mandatu je spisek pobud, ki jih je slovenska poslanka uresničila, dolg: od sistemskega financiranja manjšine in posebne uredbe v novem zakonu o javnem financiranju založniških dejavnosti, do številnih pobud v dobro slovenskemu šolstvu pa do vprašanja konvencije za slovenski RAI in novega zakona o združitvi posojilnic.

Slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko

 Slovenski veleposlanik Bogdan Benko in Tatjana Rojc