Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
16.03.2018  

Državni sekretar Andrej Logar v Rimu najavil prispevek za pomoč palestinskim beguncem

Rim, 15. marec 2018 – Državni sekretar MZZ Andrej Logar se v Rimu udeležuje Izredne ministrske konference z naslovom "Ohranjanje dostojanstva in delitev odgovornosti - mobilizacija  ukrepov za UNRWA", ki jo gostijo zunanji ministri Švedske, Jordanije in Egipta. DS Logar je na konferenci najavil humanitarni prispevek RS za delovanje Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v skupni višini 165.000 EUR v obdobju 2018 – 2020, pri čemer je Slovenija prvi del sredstev že izplačala februarja letos.

Konference se udeležujeta tudi generalni sekretar Organizacije združenih narodov António Guterres in visoka predstavnica za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Federica Mogherini. Dogodek je namenjen pozivu državam članicam OZN, da skupaj zaščitijo pravice in dostojanstvo palestinskih beguncev in naslovijo finančni položaj UNRWA. Pomanjkanje sredstev ogroža preko 5,3 milijona beguncev  v Jordaniji, Siriji in Libanonu ter preko pol milijona otrok, ki nimajo dostopa do izobraževanja.
 
Slovenija je na konferenci najavila humanitarni prispevek UNRWA v skupni višini 165.000 EUR v letih 2018 do 2020, pri čemer je bil prvi prispevek v višini 50.000 EUR že izplačan februarja letos. S tem Slovenija nadaljuje svojo kontinuirano podporo UNRWA.

Slovenija od leta 2009 naprej prav tako podpira dvostranske projekte zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije palestinskih otrok ter preko ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti nudi izobraževanje strokovnjakov s področja rehabilitacije in psihosocialne pomoči.

Ob robu konference se je DS Logar sestal z več visokimi predstavniki in soorganizatorji konference.